FOTO VIDEO Primăria Hârșova construiește două parcuri în oraș. Acestea vor avea locuri de joacă, alei cu mult gazon, piste de biciclete și iluminat special

Terenul unde Primăria Hârșova va construi un parc. FOTO Cristina Niță

Două terenuri degradate din orașul Hârșova se vor transforma în adevărate oaze de relaxare și distracție pentru cei mici. În zona blocurilor ANL și la intersecția străzii Plantelor cu străzile Amurgului și Cășăriei administrația locală va înființa două noi parcuri dotate la cele mai înalte standarde.

”În Hârșova am semnat un contract pe POR pe fonduri europene prin care vom înființa două noi parcuri. Un parc este pentru hârșoveni la ieșire pe dreapta spre București în zona NATO, în spatele restaurantului La Ciurea, un parc cu o suprafață de aproximativ 4500 metri pătrați, iar un al doilea parc cu o suprafață de aproximativ 7500 metri pătrați va fi în zona ANL-urilor, acolo unde acolo am gândit ca urmare a faptului că am depus la Compania Națională de Investiții o solicitare prin care dorim să construim un Complex Sportiv. Atunci am gândit, domne, Complexul Sportiv nu poate sta aproape de blocuri pentru că vor fi activități sportive, competiții, va fi zgomot, va fi gălăgie. Și atunci am gândit ca și zonă de tampon acest parc”, a precizat primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

În anul 2017 primăria a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est un proiect privind amenajarea unor terenuri degradate care se vor transforma în două parcuri care le vor fi de folos locuitorilor orașului. Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai 2019 și imediat au fost demarate procedurile. În prezent documentația se află pe SICAP, unde firmele doritoare se pot înscrie la licitație.

”Pe 19 august avem deschiderea acestei licitații. Atunci vom vedea dacă proiectanții din țară au fost interesați de lucrarea noastră, de servicii pe pe care vrem să le achiziționăm. Sperăm cu drag să vină cineva, doi-trei, mai mulți, ca să avem de unde alege, urmând ca în termen de 60 de zile acel proiectat să-și facă lucrarea, să ne-o verifice autoritatea de management și după aceea să începem execuția”, a precizat Mihaela Dominte, Șef Serviciu Achiziții Publice în Primăria Hârșova.

Pentru orice copil, joaca în parc este una din cele mai importante activități pentru dezvoltarea și sănătatea sa. Cei mici au nevoie de locuri de joacă special amenajate, unde să își manifeste creativitatea și care să le aducă multe zâmbete și momente frumoase. Ambele parcuri vor avea alei cu mult gazon, mobilier urban, loc de joacă pentru cei mici dar și foișoare. În plus, spațiile verzi vor avea și sistemul de iluminat special precum și un sistem de irigații.

”Parcuri ce vor fi cu alei pentru biciclete, pentru copii să se plimbe cu role. Pentru Hârșova spun eu, conform studiului de fezabilitate și proiectului aprobat vor fi parcuri foarte frumoase, dar vor fi niște parcuri normale cu internet wireless, cu iluminat public, cu camere de supraveghere”, a mai spus primarul Viorel Ionescu.

Copiii nu vor fi singurii beneficiari ai proiectului de înființare a spațiilor de joacă din parcuri. Cei mai mulți vin însoțiți de părinți, care caută un loc de refugiu unde se pot relaxa în timp ce privesc jocul micuților. Locurile de joacă vor fi dotate cu bănci protejate de arbori și gard viu, părinții vor putea sta liniștiți fiind în același timp aproape de copiii lor. Cu adevărat special va fi parcul din zona ANL. Fiind pasionat de Astronomie, primarul Viorel Ionescu a gândit pentru acest parc și un telescop, cu ajutorul căruia copiii orașului vor putea observa alte lumi aflate în universul accesibil nouă de pe Pământ.

”Aparte va fi parcul din zona ANL-urilor, unde acolo am gândit și un foișor special amenajat pentru a monta un telescop, pentru a da posibilitatea copiilor și nu numai, și părinților să vadă planetele apropiate Pământului în speță Marte, Jupiter, Mercur, Luna bineînțeles și constelații, astfel încât ceea ce copiii citesc, să dea frâu liber imaginației și să se întrebe dacă noi, într-adevăr suntem singuri în Univers. Gândesc apoi un cerc de astronomie unde copiii să meargă acolo seara sau când va fi Noaptea Muzeelor. Chiar s-a făcut o seară la muzeu cu grupul de folk-iști de la Casa de Cultură, apoi să meargă acolo, încercăm să dezvoltăm din toate punctele de vedere orașul Hârșova”, a mai adăugat Viorel Ionescu.

Valoarea investiției este de aproximativ 6 milioane de lei din care primăria are contribuția de 2% în jur de 300.000 de lei. Proiectul este pe o perioadă lungă, de aproximativ trei ani, însă administrația locală speră să-l finalizeze mult mai repede.

”Într-o achiziție întodeauna drumul poate fi lin sau din păcate un drum din acela greoi, cu contestații. Noi pornim de la ideea că va fi totul foarte frumos și că într-un termen foarte scurt, vom evalua partea de achiziție a proiectului tehnic, vom semna cu proiectantul și se va apuca de treabă. Oricum pică perioada asta de august, septembrie, octombrie când se va lucra partea de proiectare și în condițiile astea vom pierde startul în toamnă ca să ne apucăm de parcuri pentru că imediat după ce facem proiectarea va trebui să începem documentația pentru achiziția lucrărilor care este o achiziție puțin mai mare și asta înseamnă că undeva prin iarnă să terminăm documentele și din primăvara efectiv să ne apucăm de lucrare” spune Mihaela Dominte.

Importanța spațiilor verzi pentru calitatea vieții este binecunoscută de către Primăria Hârșova care are în plan și reabilitarea a mai multor parcuri din oraș. Pe lista primarului se află: parcul situat între blocurile P2 și P3 din cartierul Soveja, parcul situat în zona ”Veurilor” – vis a vis de Poliție, dar și cele două parcuri din zona Port unde au fost demarate lucrările.

”Mai sunt locuri de amenajat, dar ușor, ușor, v-am spus nu am o baghetă magică, eu cred că lucrurile bune încep să se vadă, se muncește și cu siguranță rezultatele bune vor apărea” a încheiat primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*