FOTO VIDEO Primăria Corbu a început asfaltările în comună. Primarul Marian Gălbinașu: “Străzile acestea nu au mai avut niciodată asfalt, au fost doar la stadiul de piatră”

Primăria Corbu a început asfaltarea străzilor din comună. FOTO CTnews.ro

Toamna aduce în comuna Corbu roadele proiectelor muncite de primărie multă vreme, și pe care primarul Marian Gălbinașu le așteaptă ca pâinea caldă să fie gata. Se asfaltează de zor, iar echipele de muncitori ajutați de camioane, compactoare, benzi rulante și stații de turnat asfaltul nu stau nicio clipă. Pe strada Pescarilor e forfotă mare de la orele dimineții până seara la apus.

“Lucrăm la foc continuu, am lucrat și aseară până la ora 8 fără un sfert, stăm după stația de betoane și asfalt – acesta trebuie să ajungă la o temperatură de 120 de grade Celsius pentru că trebuie să fie fierbinte. Ei încălzesc asfaltul cu o oră și jumătate înainte – practic ei încep la 6 dimineața, iar astăzi la 8 au sosit camioanele aici și se vor opri la ora 17 din livrare. Vin tocmai de la Cogealac și le ia o oră și jumătate să ajungă la noi, deci o să ne prindă noaptea și astăzi” explică Valentin Rotaru, inspector în Primăria Corbu. 

Studiile, proiectele, avizele și accesarea finanțărilor au durat în unele cazuri și 2-3 ani, iar localnicii au o dovedit până acum o răbdare de fier. Acum însă, lucrurile se mișcă, iar primarul trece de câteva ori pe zi pe șantier ca să vadă cu ochii lui progresul muncitorilor. Sunt banii localnicilor puși în joc și vrea ca lucrarea să iasă bine. Gălbinașu nu a mai așteptat după finanțare de la București. A cerut Consiliului Local bani pentru trei străzi în Vadu, Corbu și Luminița și a trecut la treabă.

“Străzile astea nu au mai avut niciodată asfalt, au fost doar la stadiul de piatră. Acum s-a refăcut patul de fundare, s-a excavat 40-50 de centimetri și s-a pus piatră mare, piatră de împănare – totul conform tehnologiei. Estimez că în cursul zilei de azi să terminăm cu asfaltarea, urmând ca săptămâna viitoare să terminăm capetele de podețe cu parapeții laterali și cu tuburile de intrare în curțile oamenilor. Celelalte două străzi, în alte 2 săptămâni vor fi gata. Până la acest moment lucrăm de două luni. Am lucrat așa mult pentru că au fost excavate cantități mari de piatră și de pământ” explică primarul Marian Gălbinașu.

Acesta este de fapt și motivul pentru care se grăbesc. Strada Pescarilor a mâncat mult timp pentru că este și cea mai lungă – are un kilometru și jumătate și s-a săpat adânc în ea, aproape jumătate de metru. Manopera ei a fost licitată cu 130.000 de lei, iar pentru celelalte două străzi primăria mai plătește alți 50.000 de lei, bani din bugetul Consiliului Local.

Restul străzilor din comună se vor face cu fonduri europene: sunt deja proiecte întocmite și accesate, iar finanțările sunt și ele aprobate. Asta înseamnă că Primăria are deja banii în cont. Muncitorii au prins vreme bună zilele acestea și speră ca să o țină așa și în continuare, cât mai mult. Lucrează atent ca să iasă bine, trainic și durabil.

“Acesta este stratul final care se toarnă – beton asfaltic BASF 16, se numește. După două ore de la turnare strada se poate reda traficului. Vedeți că se compactează cu două compresoare, unul mai mare și unul mai mic, viteza lor maximă este de 5 km/oră  și udă continuu ca să nu se lipească de tambur.

Trebuie multă responsabilitate. Să avem grijă, de exemplu, ca stratul de asfalt să fie de 6 centimetri, cum e în proiect. La final se vor lua probe (carote): cu o bormașină se decapează un cilindru de 10 centimetri și acolo se va vedea foarte clar grosimea asfaltului” explică inspectorul Valentin Rotaru de la Primăria Corbu.

După ce vor termina cu strada Pescarilor, muncitorii se vor muta cu șantier cu tot în satul Luminița și apoi în Corbu. Bucată cu bucată, arterele vor fi refăcute și asfaltate, ca să arate ca noi. Și este doar începutul: pe masa primarului Gălbinașu e un dosar de lucru pentru 13 străzi care își așteaptă rândul să fie luate la mână.

“Vom avea la asfaltări încă 13 străzi, deci ne duce la un total de aproape 20 de străzi în toată comuna. Așa cum am promis concetățenilor mei, sper ca într-un an-doi să atacăm toate străzile din localitate de așa manieră încât să creem o infrastructură rutieră civilizată.

Îi rog pe localnici doar să aibă puțină răbdare pentru că studiile, proiectele, avizele și accesarea finanțărilor au durat în unele cazuri și 2-3 ani. Vreau să fie liniștiți că ne onorăm promisiunea și le vom asfalta pe toate în funcție de rapiditatea cu care ne mișcam în accesări de finanțări și în execuții”  a mai spus Marian Gălbinașu, primarul comunei Corbu.

 

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*