FOTO VIDEO Nici ploaia, nici ninsoarea, nici restricțiile autorităților nu i-au oprit pe români să vină la Marea Sărbătoare a Sfântului Andrei, Ocrotitorul României

Ceremonie religioasă la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. FOTO Paul Alexe

O ploaie măruntă, transformată în lapoviță și, apoi, în ninsoare, dar și restricțiile impuse de autorități, au făcut ca în acest an, la Marea Sărbătoare a Sfântului Andrei, cel considerat a fi părintele creștinismului românesc, să ajungă un număr sensibil mai mic de pelerini față de anii precedenți. Cu toate acestea, au fost destul de mulți credincioși din toată țara (între 3 și 4 sute, din estimările noastre), care nu s-au speriat de filtrele rutiere ale Poliției și Jandarmeriei, ajungând în apropierea comunei Ion Corvin.

La mulți ani, tuturor românilor! Este ziua celor ce poartă numele de Andrei și Andreea, dar este și ziua tuturor românilor, pentru că noi ne cinstim astăzi părintele cel spiritual. Fie, dar, ca Sfântul Apostol Andrei să sălășluiască harul pe care l-a primit de la Dumnezeu în sufletul fiecăruia și de astăzi să fim mai buni, mai înțelepți, mai rugători, pentru că rugăciunea aduce bucurie, le-a transmis Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, tuturor credincioșilor.

Mulțumesc Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat pe toți să fim aici, în această zi frumoasă de iarnă. Mulțumesc și autorităților și nădăjduiesc ca de mâine să intrăm în biserici, așa cum primul ministru ne-a dat de înțeles că vom putea intra în biserici, pentru că nu mai putem să slujim afară, pe vremea aceasta, a adăugat înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Române. 

Recunoscut a fi drept unul dintre cele mai bune coruri bărbătești din lume, Corala ortodoxă “Armonia” din Constanța a făcut, prin impresionanta interpretare a unor cântece bisericești, dar și a unor colinde tradiționale românești, ca frigul de afară să fie mai ușor de înfruntat. Toți cei prezenți, indiferent de drumul pe care l-au făcut pentru a fi prezenți la marea sărbătoare a ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei, au spus că se roagă pentru români și pentru țara lor.

Am venit cu multă, multă rugăciune și dragoste în suflet, pentru poporul acesta, care este dezbinat la ora aceasta, a mărturisit unul dintre participanți. Este pentru prima dată când vin la Peștera Sfântului Andrei, deși am avut ocazia să vin și atunci când era voie. De aceea, astăzi cred că ar trebui să vină mai mulți români, ca niciodată, tocmai pentru a ne păstra credința și tradițiile. Nicio boală nu ne poate despărți de Hristos și de dragostea de țară. Mă rog pentru tot neamul românesc, pentru că Sfântul Andrei ne-a iubit pe toți românii, a spus, la rândul său, o credincioasă.

Să dea Dumnezeu să ridicăm fruntea, că prea am coborât-o. Ar fi bine ca românul să înțeleagă din nou că doar credința este cea care l-a ținut atâta timp pe acest pământ. Trebuie să ne întoarcem iar la dreapta socoteală, pentru că prea ne-am înrăit și a venit timpul să realizăm mai bine ceea ce înseamnă a fi român, a transmis, cu speranță în zile mai bune pentru români, un alt credincios.

Un mesaj de speranță a transmis și ÎPS Teodosie, care a spus că oamenii nu trebuie să se sperie de pandemie, pentru că frica este mai periculoasă decât virusul, însuși.

Să nu vă înspăimântați peste măsură de boala care este. Să ne păzim, dar să nu ne temem. Să-l chemăm pe Dumnezeu în ajutor și, cum frumos spunea un mare medic, uneori oamenii pot să se sfârșească și de frică. De aceea, să îndrăznim, așa cum Mântuitorul a biruit tot răul din lume, să biruim și noi răul din lăuntrul nostru, din jurul nostru, din calea noastră și să rămânem cu povața Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat al Mântuitorului, Apostolul Andrei, pe care Dumnezeu l-a ținut foarte aproape de el. Apostolul Andrei a mijlocit, când unii veneau să-l caute pe Mântuitorul, el îndrăznea să vină la Mântuitorul pentru că el a fost primul care a plecat după Mântuitorul și, iată, el l-a adus pe Petru, pentru că n-a vrut să țină bucuria singur. L-a întâlnit pe fratele său și i-a spus, limpede și răspicat: Am aflat pe Mesia!”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Întrebat dacă nu cumva se teme că unii participanți la pelerinaj ar putea să se îmbolnăvească și, în cel mai nefericit caz, să moară, Arhiepiscopul Tomisului a spus că nici nu se teme, fiind apărat de credință, și nici nu se simte responsabil pentru eventuala infectare cu noul coronavirus a celor prezenți.

Eu nu mă păzesc, că n-am timp! Sigur, nu stau aproape de ceilalți, dar Sfânta Împărtășanie mă păzește în fiecare zi cel mai mult. Slujesc în fiecare zi și știm că, în Sfântul Potir nu există niciun microb, e dovedit științific. Știința este de la Dumnezeu, nu de la oameni. Unde este Sfântul Potir este numai Hristos, iar Hristos învinge orice virus. Oamenii au venit la pelerinaj, iar dacă a venit la Sfântul Andrei, o persoană a venit să-l caute pe Dumnezeu, iar aici s-a întâlnit cu Dumnezeu, a mai spus ÎPS Teodosie.  

Deși inițial s-a anunțat că la ceremonie pot lua parte doar locuitorii comunei Ion Corvin, cei aproximativ 100 de polițiști și jandarmi prezenți la fața locului nu i-au putut împiedica să participe nici pe cei veniți din alte localități, neexistând o reglementare de interzicere a accesului în zonă.

Asigurăm măsurile de ordine publică la această manifestare religioasă, în localitatea Ion Corvin. Acționăm cu peste 100 de jandarmi și polițiști, cu echipe de dialog, care se adresează participanților și îi îndeamnă la respectarea legilor și a măsurilor de protecție sanitară.

Nu există o măsură complementară a accesului, însă cei care vin comit o contravenție și riscă să fie sancționați. Nu am fost niciodată ezitanți în aplicarea legii și nu vom fi nici acum. Scopul nostru nu este de a sancționa, n-am venit cu gândul de a aplica măsuri coercitive.

Tot ce ne dorim este ca evenimentul să se desfășoare în bune condiții, cetățenii să respecte măsurile de protecție individuală, să poarte mască, să poarte mănuși, dacă se poate, și să respecte distanțarea fizică, a punctat Lt.Alexandru Iacob, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Apostolul Andrei era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, apostolul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Scriptura îl descoperă pe Andrei la înmulțirea pâinilor și a peștilor (Ioan 6, 8-9) și după  învierea lui Lazar, când, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini, veniți în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui iudaic, doresc să-L vadă (Ioan 12, 20 – 22).

Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Deși nouă ne este cunoscută tradiția care afirmă că Apostolul Andrei a murit pe o cruce în forma de X, se susține că această tradiție datează doar din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște data martirizarii. Unii istorici îl fixează în timpul persecuției împîratului Nero, prin anii 64-67 d.Hr., alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domițian (81-96 d.Hr.).

Peștera în care se crede că a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În actuala biserică din peșteră, în pronaos, într-o nișă, se află un fel de pat, scobit inițial în piatră, despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei. Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”.

CTnews urează un sincer “La mulți ani!”, tuturor celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*