FOTO VIDEO Moș Crăciun Scafandru și-a făcut apariția din adâncurile mării și a împărțit daruri generoase, în Portul Militar Constanța

Moș Crăciun Scafandru a sosit în Portul Militar Constanța. FOTO Ovidiu Oprea

Moș Crăciun este regele surprizelor! Bătrânelul sprinten și șugubăț și-a făcut apariția un pic mai devreme la Constanța și nu oricum, ci… din adâncul mării, pentru că da, ați ghicit, printre multele lui talente și abilități, Moșul este și scafandru. Iar cum veștile circulă, în ziua de azi, ca vântul și ca gândul, aproximativ o sută de copii l-au așteptat pe Moș Crăciun în port, pe dana Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă, bucuroși să-i întindă o mână de ajutor pentru ca el să poată urca pe cheu desaga doldora de cadouri.

Sirenele de vapor care vesteau sosirea lui Moș Crăciun au început să răsune în portul militar chiar în timpul recitalului de colinde oferit de elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța.

Printre cei care au ajuns primii pentru a-l întâmpina pe Moș, a fost și micuța Andreea. Cuminte și ascultătoare tot anul, fetița era convinsă că trebuie să fie pe lista lui Moș Crăciun, așa că le-a luat-o înainte celorlalți copii și a dat fuga să-i recite bătrânelului cu plete dalbe o poezie. Moșul a răsplătit-o și el, așa cum se cuvine, cu un cadou:

„Un penar și niște dulciuri” – spune fetița, care și-ar fi dorit, de fapt, să obțină, pentru faptele bune din timpul anului, o păpușă și doi reni. Andreea mai are însă o șansă la cadoul mult visat și pe 25 decembrie, când este sigură că Moș Crăciun o va vizita din nou.

Tot o păpușă spera să primească și Sofia, pe care am întâlnit-o în timp ce își aștepta, cuminte, rândul să îi spună și ea Moșului o poezie și dorințele ei.

 – Tu i-ai scris Moșului?

– Nu, pentru că încă nu știu să scriu!

– Dar dacă ai putea să îi scrii, ce i-ai spune să-ți aducă?

– Multe jucării! O păpușă Elsa!”

Cezar are șapte ani, este deosebit de vorbăreț și are aspirații interesante pentru când va fi mare.

„Mă numesc Cezar Chihaia și am șapte ani. Am o soră mai mare, Maia, care are opt ani. Ne bucurăm mult că am venit aici să-l vedem pe Moșu’! L-am mai văzut, el vine de la Polul Nord cu cadouri, iar astăzi vine de sub apă, pentru că este scafandru. Și mama mea e scafandru și cred că și tatăl meu. Îmi plac scafandrii, pentru că se plimbă pe sub apă și descoperă lucruri noi”, explică Cezar, care, când va fi mare, speră să devină și el scafandru.

Sosirea lui Moș Crăciun Scafandru în Portul Militar Constanța a fost posibilă cu ajutorul Centrului 39 Scafandri – autoritatea națională în domeniul scafandreriei.

„Anul acesta, ca și în anii trecuți, Moș Crăciun, în zona aceasta, în Constanța, ajunge pe calea apelor sau mai bine zis, pe calea submersă, fiind Moș Crăciun Scafandru. Vine în fiecare an, încercăm să păstrăm, să fie o tradiție, dintr-un motiv foarte simplu: este momentul care aduce, la sfârșitul anului, un zâmbet pe fața copiiilor, atât ai colegilor noștri, cât și altor copii care sunt aduși și care se bucură alături de noi de acest eveniment pe care îl pregătim”, declară comandantul Centrului 39 Scafandri, comandor Fănel Rădulescu.

La ieșirea din apă, Moș Crăciun i-a salutat pe toți cei care îl așteptau, copii, părinți, bunici, cu tradiționalele urări de sărbătoare și le-a dezvăluit că poate ajungea chiar mai devreme anul acesta, dar a înotat un pic mai greu printre delfinii din Bosfor.

„Acum Moșul are și el povestea lui. Ajunge în fiecare an în siguranță, astfel încât să bucure participanții la această activitate. Meritul nu este al comandantului Centrului de Scafandri, ci al unor oameni inimoși din cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă și din cadrul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime, care cu toții, împreună, am reușit să gândim și să punem în practică acest moment frumos de sfârșit de an”, a mai punctat comandorul Rădulescu.

Comandorul Adrian Onțică ocupă funcția de șef de Stat Major în cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă și este unul dintre oamenii inimoși despre care pomenea comandantul Centrului de Scafandri, că pun umărul, an de an, pentru ca Moș Crăciun Scafandru să fie mereu apt, bine echipat și cu desaga plină ochi de cadouri pentru micuții care s-au obișnuit deja cu prezența lui, în port, printre navele militare.

„Este normal să vină, doar suntem o unitate de scafandri. Ne bucurăm că v-am avut alături și că ați fost martori la bucuria celor mici. A fost misiunea principală a zilei să bucurăm suflețelele astea mici și se pare că am reușit. I-am auzit chiuind, i-am auzit râzând, putem raporta, la sfârșitul zilei, «misiune îndeplinită». (…) A mai îmbătrânit și Moșul, dar încă funcționează, încă e la standardele înalte și atât timp cât i-a bucurat pe copii, înseamnă că am reușit să îi «păcălim» și anul acesta”, a afirmat comandorul Adrian Onțică.

Pe lângă ce au lucrat spiridușii de la Polul Nord un an întreg în atelierele cu jucării, scafandrii militari, împreună cu Liga Maiștrilor Militari de Marină, condusă tot de un scafandru de luptă, în rezervă, au reușit să umple și anul acesta pungile cu bunătăți pentru cei aproximativ o sută de copii cuminți de pe lista lui Moș Crăciun Scafandru.

Pe lângă micuții ai căror părinți sunt încadrați în unitățile de scafandri ale Forțelor Navale, de daruri aduse din adâncul mării s-au bucurat și câteva zeci de copii din localitatea Nazarcea pentru care aceasta a fost unica șansa de a-l întâlni pe Moș Crăciun și de a primi cadouri de la el și nu pentru că n-ar fi fost cuminți.

Pentru ca atmosfera din Portul Militar să fie cu adevărat una de sărbătoare, în lipsa zăpezii și a gerului, colindele interpretate de elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale și ai Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza” din Constanța au animat sufletele celor prezenți, mari sau mici.

Un spectacol pe cinste a oferit și muzica reprezentativă a Forțelor Navale Române, condusă de colonelul Cornel Ignat, care, an de an, intră în spiritul sărbătorilor și, alături de muzicienii din orchestra sa, oferă un recital colorat, plin de viață și sclipiri de artificii, la propriu!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*