FOTO VIDEO La mulți ani Jandarmeriei! Au împlinit 168 de ani de la înființare

Ceremonie la Jandarmeria Constanța
Ceremonie la Jandarmeria Constanța

De unii apreciați, de alții huliți, jandarmii continuă să își facă treaba pentru care, în urmă cu 168 de ani s-au „născut“ prin ofis Domnesc. Pe data de 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei a aprobat hotărârea „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, prin care s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Misiunile prevăzute în document stabilea Jandarmeriei privegherea siguranței publice, ținerea unei bune orânduieli și ducerea la îndeplinire a legilor.

Înființarea primei Companii de Jandarmi din Constanța s-a realizat în anul 1894, în urma adoptării Legii Jandarmeriei Rurale. La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu“ se află o copie a documentului ce atestă acest lucru. De altfel, aici, ca și în alte unități de jandarmi, există o sală a tradițiilor, unde sunt expuse, copii, dar și originale donate de jandarmi sau de familiile acestora, din viața lor: ținute, arme, documente, accesorii, decorații.

Jandarmeria Română a trecut și printr-o schimbare, după al doilea Război Mondial, când, începând cu 1946 s-a început desființarea instituției și transformarea ei în trupe de securitate, la ordinul sovieticilor, acest lucru fiind definitivat în 1949. S-a revenit la forma inițială după revoluția din 1989 prin reașezarea instituțiilor de stat pe temelii democratice de drept au favorizat în mod decisiv atât remodelarea instituției Jandarmeriei, cât și elaborarea unei concepții noi cu privire la locul și rolul forțelor de ordine internă.

La nivelul județului Constanța activează două unități de jandarmi: Inspectoratul și Gruparea Mobilă „Tomis“, fiecare cu atribuțiile sale, dar cu un scop comun, funcționarea fiind reglementată de Legea 550/2004.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*