FOTO VIDEO Fostul sediu al Comenduirii Garnizoanei Militare din Cernavodă a fost reabilitat. Clădirea va fi transformată în muzeu

Fostul sediu al Comenduirii Garnizoanei Militare din Cernavodă a fost reabilitat. FOTO Ctnews.ro

O bijuterie arhitecturală din Cernavodă e aproape de a fi redată orașului cu toată strălucirea ei de odinioară. Vechiul sediu al Comenduirii Garnizoanei Militare a trecut printr-un proces complex de restaurare și reabilitare și acum își va etala toată frumusețea din poziția în care se află, în centrul orașului.

“Era o clădire părăsită, era o clădire veche… Când am intrat prima dată am zis că o să cadă pe noi; a fost dezastru! Au trebuit lucrări de susținere și de subzidire și acuma o facem muzeu. Va deveni un muzeu reprezentativ că e și în zona Titulescu, care are o deschidere către oraș și cealaltă clădire unde era muzeu până acum se va uni cu curtea respectivă printr-o scară. Vor fi băncuțe, o mică piațetă, o zona frumoasă”, explică viceprimarul din Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Când au început reabilitare a vechii clădiri a Comenduirii Garnizoanei Militare din Cernavodă, constructorii au trebuit să acorde o mare atenție structurii de rezistență care trebuia făcută ca să devină foarte trainică. Clădirea era tare șubredă și se încadra în Clasa de Risc Seismic 1. Nu avea bulină, dar nici departe nu era. Informațiile de bază au fost obținute de la experții în construcții care au realizat studii detaliate. Cele mai comune necazuri ale unei clădiri vechi sunt fundația instabilă sau care are infiltrații,  pereții cu suprafețe neuniforme, dușumele mâncate de timp, cablurile instalației electrice vechi, tâmplăria veche care trebuie înlocuită în întregime și nu în ultimul rând, acoperișul prin care pătrund ploaia și zăpada.

“A fost o lucrare complexă. Ne-am înhămat la această lucrare încă de la început, am știut ce ne așteaptă. Am început de la subzidire, am torchetat beton, am rigidizat toți pereții, am rigidizat toate clădirea și am schimbat tot acoperișul cu podină, cu tot ce trebuia. Are o vechime foarte mare această clădire: toată scândura era mâncată și am schimbat tot ce înseamnă acoperiș cu scheletul din lemn, cu tablă, cu tot-tot! Am refăcut toate zidurile, le-am tencuit și pe interior și pe exterior și am păstrat arhitectura”, spune Lucian Rădulescu, reprezentantul constructorului.

La vechea clădire a Comenduirii Garnizoanei Militare au fost făcut lucrări de betonare și zidărie, învelitori și terase, tencuieli exterioare și interioare, instalații de apă și canal. Toate erau afectate de uzura accelerată a clădirii. Așa că toate au fost revizuite și refăcute cu atenție.

“Pe interior, am venit cu o mașină și am zidit cum ar veni, din nou, peretele. Am turnat beton pe fiecare perete, l-am rigidizat și l-am îngroșat în același timp punându-i și armătură. Adică în același timp am luat-o cam aproape de la zero”, explică Lucian Rădulescu, reprezentantul constructorului.

 Pentru că nu puteau să afecteze pereții clădirii, dar în același timp trebuiau să-i și întărească, constructorul a ales să torcreteze betonul ca să consolideze toate suprafețele verticale. Torcretarea este o metodă folosită în construcții sau la recondiționări, prin care betonul se aplică pe un perete existent ca un spray. Metoda torcretării permite aplicarea betonului într-o formă mai uscată decât cel clasic care se toarnă în cofraje de lemn și care durează mai mult până se usucă. Amestecul de bază se realizează cu o parte ciment și 4 părți de nisip, amestecate în stare uscată. Se introduce apoi într-o mașină de torcretat și apoi cu un moto-compresor puternic se pulverizează pe perete. În capătul furtunului se conectează un altul pe care țâșnește apă ca să se realizeze amestecul de torcret, și așa se suflă pe perete.

Termenul de “reabilitare” înseamnă aducerea unei clădiri vechi la parametri funcționali iniţiali. Restaurarea însă, ține de respectarea cu stricteţe a finisajelor şi arhitecturii originale. Iar la Cernavodă constructorii le-au făcut pe amândouă: au însănătoșit clădirea fără ca să-i deterioreze aspectul original.

“Clădirea nu avea nici măcar fundație, cum au toate clădirile în ziua de azi. Înainte fundațiile se făceau din piatră. La această fundație din piatră am făcut subzidirea, am turnat beton și am pus armătură. Am făcut-o țeapănă, pe picioare!”, spune Lucian Rădulescu.

De cele mai multe ori, restaurarea unui obiectiv vechi poate costa mai mult chiar decât construirea de la zero al altuia nou. Primăria Cernavodă ține la clădirile orașului care au făcut istorie și vrea să le salveze, pentru că generațiile viitoare moștenesc patrimoniul urban. De regulă, în funcție de cât de complexă e renovarea, constructorul alege din mai multe proceduri, mai simple sau mai complicate. Tencuiala, de exemplu: se pot face doar simple chituiri ori se poate merge până la îndepărtarea completă a vechii tencuieli și aplicarea uneia noi.

În clădire, refacerea podelelor poate să însemne recondiționarea celor vechi, existente, sau constructorul poate alege să le schimbe cu totul. A fost un şir lung de operaţii complicate, care au ca rezultat final o clădire sclipitoare, ca nouă, care respectă înfățișarea originală.

“Reabilitarea clădirii este în stadiu final, aproape de recepția finală, arată foarte civilizat. Este un capăt deosebit de perspectivă pentru strada Nicolae Titulescu și va fi inclusă în complexul muzeal Axiopolis de la Cernavodă, împreună cu muzeul și cu niște clădiri anexe”, spune Marian Iodache, consilierul primarului din Cernavodă.

Când toate lucrările se vor termina, vechiul sediu al Comenduirii Garnizoanei Militare va deveni muzeu de istorie militară. Aici vor fi expuse obiecte și documente și despre cele mai importante repere ale orașului: podul “Anghel Saligny”, Centrala Nuclear-Electrică și Canalul Dunăre – Marea Neagră. Noul muzeu va fi o aripă a muzeului local Axiopolis, unde cultura Hamangia va fi reprezentată foarte bine printr-un proiect european de cooperare transfrontalieră cu bulgarii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*