FOTO VIDEO Dr. Roberto Haret, medic primar cardiologie: „Angiografia este cea mai fidelă metodă de investigație și singura prin care nu doar diagnosticăm, ci și putem trata leziunea apărută la nivelul arterelor periferice”

Dr. Roberto Haret. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe a discutat cu dr.Roberto Cristian Haret, medic primar cardiologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital, supraspecializat în cardiologie intervențională.

„În general, când ne referim la bolile arterelor periferice vorbim despre procesul de arteroscleroză, adică procesul de depunere a grăsimilor la nivelul pereților arteriali. Acesta este un proces progresiv, care determină în timp o obstrucție la nivelul arterelor periferice. În momentul în care această obstrucție determină o reducere a lumenului arterial cu peste 70 la sută, atunci considerăm că avem de-a face cu o stenoză, o obstrucție semnificativă, care afectează modul de hrănire și oxigenare a țesuturilor către care se îndreaptă aceste artere”, a spus dr. Roberto Haret.

În investigarea și diagnosticarea bolilor arterelor periferice, primul și cel mai important pas este cel al examenului clinic.

„Cel mai important este examenul clinic. Când nu avem la dispoziție absolut niciun aparat, avem la dispoziție creierul și mâinile. În primul rând, pentru arterele periferice este foarte importantă palparea lor și ascultarea lor cu stetoscopul. Investigațiile care erau înainte de a apărea tehnologia nouă, precum oscilometria, iar acum pentru a investiga boala unei artere putem folosi ecografia Doppler, angio CT-ul arterial și, cea mai fidelă metodă de investigație, angiografia.

Aceasta constă în injectarea unei substanțe de contrast, la nivelul arterelor respective, prin care putem urmări gradul de îngustare al arterei în anumite locuri. Când este peste 75 la sută este considerată semnificativă și necesită tratament. Angiografia este și singura metodă prin care nu doar diagnosticăm, ci și putem trata leziunea respectivă printr-o procedură minim invazivă”, a punctat specialistul de la Ovidius Clinical Hospital.  

La diagnosticarea unei stenoze la nivelul unui vas de sânge, dr. Roberto Haret recomandă angioplastia cu balon, ca metodă de tratament.

„În momentul în care descoperim o stenoză la nivelul unui vas, există două metode de tratament. Prima, angioplastia cu balon, prin care se avansează un fir ghid și un balon până la nivelul zonei de îngustare, după care balonul se umflă și se dilată zona respectivă. Există situații în care este necesară și implantarea, după dilatarea cu balon, a unui stent sau a mai multor stenturi”, a explicat dr. Roberto Haret.

Beneficiile unei astfel de intervenții încep cu faptul că vorbim despre o intervenție minim invazivă.

„Se efectuează o anstezie strict locală, pacientul nu este supus unei anestezii generale. Apoi, abordul sau accesul la nivelul arterei se face printr-o înțepătură, prin care se introduce un ghid, un tubuleț sau o teacă. Pe acea teacă se avansează cateterele la nivelul arterelor pe care dorim să le diagnosticăm, iar prin acele catetere se injectează substanța de contrast. Sub loroscopie, substanța de contrast apare neagră și, practic, umple lumenul arterial. Atunci, se văd eventualele obstrucții, obturații complete sau dilatații anevrismale ale arterelor”, explică medicul primar. 

Un alt beneficiu important este durata scurtă de recuperare după intervenție, pacientul putând să-și reia viața normală chiar de a doua zi.

„Da, principalul avantaj este că pacientul poate să plece acasă chiar în aceiași zi sau a doua zi, chiar și după angioplastia cu stent. Apoi, chiar de a doua zi, pacientul este un om normal, care poate să se mobilizeze, poate face absolut orice”, a continuat dr. Roberto Haret.

Pacienții care se adresează laboratorului de angiografie de la Ovidius Clinical Hospital beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate, grație unei echipe de specialiști cu mare experiență, care are la dispoziție echipamente moderne, care permit realizarea celor mai actuale tipuri de intervenții.

„Când vorbim despre investigații, ne referim la arteriografie, ca metodă de diagnostic. Însă, în afara procedurilor de diagnostic și tratament prin angioplastie cu balon sau cu stent, portofoliul s-a extins foarte mult. Mai concret, prin aceste metode minim invazive pot fi implantate valve transaortice, printr-o înțepătură la nivelul arterei femurale, deasemenea se pot implanta stenturi draft pentru anevrismele de aortă abdominale. Sunt intervenții care înlocuiesc operația clasică.

Totodată, se pot face embolizări de fibroane uterine, care, deasemenea, înlocuiesc operațiile clasice. Pot fi tratate adenoamele de prostată sau, un lucru foarte important, la pacienții diagnosticați care au fistule arteriovenoase la nivelul cărora au apărut anumite obstrucții și care împiedică pacientul să facă ședințele de dializă, se poate intra și se poate dilata zona respectivă și, practic, prelungim durata vieții pacientului”, a concluzionat invitatul CTnews.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*