FOTO VIDEO Dr. Azis Olgun de la OCH, medic primar urologie, despre cauzele, simptomatologia, diagnosticarea și modul de tratare a sindromul de joncțiune pielo-ureterală

Dr. Azis Olgun de la OCH. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei de video-editoriale “Viață și sănătate”, dr. Azis Olgun, medic primar urologie la Ovidius Clinical Hospital, vorbește despre sindromul de joncțiune pielo-ureterală (SJPU), cea mai comună cauză de hidronefroză pediatrică, o afecțiune ce poate fi diagnosticată la orice vârstă, din perioada prenatală până la vârsta adultă.

De principiu, cauzele sindromului de joncțiune pielo-ureterală sunt congenitale, adică din naștere, fiind reprezentate de ineficiența curgerii urinei din bazinet către ureterul proximal, în acest fel apărând, secundar, distensia bazinetului, până la pierderea funcției unității renale respective, explică, pentru CTnews TV, dr. Azis Olgun.  

În general, simptomatologia aceste afecțiuni se manifestă prin durere la nivelul funcției renale afectate, însă afecțiunea poate fi asimptomatică pentru o perioadă îndelungată, devenind simptomatică în copilăria târzie sau în perioada adultă.

Simptomele cel mai frecvent apărute în această patologie sunt reprezentate de durere, localizată la nivelul unității renale respective, adică lombar sau în flancul respectiv abdominal. Apoi, ca frecvență, mai sunt prezente infecțiile urinare, care se pot transforma și în pielo-nefrite, adică însoțite de dureri. De asemenea, pot să apară urinările cu sânge, adică hematuria macroscopică, și, din păcate, în anumite situații mai grave, când această patologie este bilaterală, se poate ajunge și la insuficiență renală, a continuat dr. Azis Olgun.

Medicul avertizează, însă, că nu există o proporționalitate între simptomele pacientului și gradul de afectare a unității renale, de aceea este cel mai indicat ca diagnosticarea să înceapă cu efectuarea unei ecografii.

În principiu, diagnosticul începe cu o ecografie, efectuată la specialiștii imagiști, iar apoi, pentru o definitivare, pentru un diagnostic mai clar se efectuează investigații de acuratețe crescută. Cel mai frecvent, discutăm despre computer-tomografie cu substanță de contrast, chiar și urografie intravenoasă. În anumite situații speciale, când avem o afectare crescută a unității renale, se poate ajunge și la scintigrafia renală, care tranșează situația în scopul exciziei rinichiului sau salvării acestuia prin operații plastice, explică medicul urolog.  

Datorită aparaturii de ultimă generație pe care o au la îndemână echipele medicale de la Ovidius Clinical Hospital, pacienții pot beneficia de intervenții miniminvazive, cu un grad substanțial de reducere a timpului de recuperare.

Oportunitatea noastră, noutatea noastră, este abordul laparoscopic. Perioada de pregătire a pacientului este neînsemnată, iar timpul operator este variabil, între o oră și până la 120 de minute, în funcție de complexitatea cazului. Avantajele abordului laparoscopic sunt cunoscute, iar aici putem enumera complicații scăzute, incizii minime, durata scăzută a intervenției, durata de recuperare mult ameriorată. De principiu, în cadrul acestei patologii recuperarea post-opreratorie înseamnă o recomandare de repaus fizic pentru aproximativ două-trei săptămâni, a mai spus dr. Azis Olgun.  

Evident, un rol important, pe lângă beneficiile aduse de aparatura modernă, îl are pregătirea și experiența echipei medicale, cei doi factori conjugați venind în întâmpinarea nevoilor pacientului, care poate fi recuperat și reintegrat profesional și social într-o perioadă mult mai scurtă.

Experiența echipei medicale înseamnă foarte mult, iar noi, la Ovidius Clinical Hospital, am câștigat acest lucru și având aceste instrumente de ultimă generație. Pentru noi, ca medici, avem avantajul reducerii semnificative a timpului operator, iar din punct de vedere al beneficiului pacientului se traduce prin perioadă de recuperare scăzută și o rată minimă a complicațiilor, concluzionează dr. Azis Olgun.

Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*