Nuclearelectrica anunță semnarea primului contract din Proiectul Retehnologizării Unității 1 a CNE Cernavodă

Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Nuclearelectrica anunță semnarea primului contract din Proiectul Retehnologizării Unității 1 cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin, în Faza a II-a de derulare a proiectului.

În cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit „retubare reactor”. De asemenea, Candu Energy va oferi ș servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesita înlocuire/ modificare.

Reactoarele CANDU au o durata de viață inițială de 30 de ani, care poate fi prelungita cu încă 30 ani în urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusa în exploatare comerciala în 1996.

„Suntem mândri să semnăm primul contract cu Candu Energy care avansează Proiectul Retehnologizării Unității 1 de la CNE Cernavodă. România are nevoie de capacități nucleare de producere de energie curată, stabilă și accesibilă, ca soluție pentru atingerea securității energetice și protejarea consumatorului. Avem o misiune pe termen lung de a genera energie curată la standarde de excelență, iar Retehnologizarea Unității 1 va asigura României încă 30 ani de energie curată în bandă, la cel mai mic preț din toate sursele de energie, conform studiului realizat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA). În același timp, având în vedere complexitatea și importanța strategică a proiectului, am angajat încă din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului și care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajați va fi trimisă pentru specializare în centrale din Canada care au trecut deja prin experiența retehnologizării unităților nucleare”, a precizat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA.

Retehnologizarea Unității 1 este un proiect major atât pentru Nuclearelectrica, cât și pentru România. Proiectul Retehnologizării Unității 1, demarat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiența si practica internațională din domeniu.

Faza a II-a a Proiectului Retehnologizării Unității 1 a fost demarată în urma aprobării în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din data de 23 februarie 2022, a deciziei de investiție în proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde euro. Faza a II-a se va derula în perioada 2022 – 2026 și are în vedere următoarele activități principale:

Asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1;

Negocierea și atribuirea Contractelor de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC);

Procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricație; Obținerea Opiniei Comisiei Europene – Articolul 41 Tratat Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare demarării proiectului.

Faza a III-a, care se va derula în perioada 2027 – 2029, începe odată cu oprirea Unității 1 și constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 în instalațiile unității, precum și repunerea acesteia în funcțiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, după anul 2029.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*