FOTO VIDEO Două proiecte importante au fost finalizate la Saraiu. A fost construit un nou sediu pentru primărie, iar căminul cultural a fost transformat într-o modernă casă de cultură

Primăria Saraiu. FOTO Paul Alexe

Precum într-o casă, atunci când mergi pentru prima oară într-o localitate rurală, îți faci o primă impresie despre oamenii care locuiesc acolo după cum arată fețele caselelor, curțile, trotuarele din fața gospodăriilor. Dacă sunt curate, îngrijite, atunci știi că ai ajuns într-un sat de gospodari. Aceasta a fost și prima impresie când echipa Constanța NEWS a ajuns la Saraiu, reședința comunei cu același nume, comună ce mai cuprinde satele Dulgheru și Stejaru.

Sediul primăriei Saraiu este cartea de vizită a localității și m-am străduit ca localitatea să aibă un sediu de prezentare așa cum este și comuna: cu oameni calzi, harnici și devotați, a întâmpinat echipa Constanța NEWS, cu un zâmbet larg, Dorinela Irimia, cea care se află, din 2012, la conducerea administrației publice locale.

Clădirea veche a primăriei găzduiește, încă, întreg aparatul administrativ al comunei. Este o clădire largă, cu un nivel, de un alb imaculat, întrerupt din loc în loc de coloane de roșu, în ton cu acoperișul. În față, aleea de intrare, flancată de o grădină generoasă, în care te izbește acel miros plăcut al gazonului proaspăt tuns. Între grădină și șoseaua principală ce strabate satul, un trotuar larg pe care încă se lucrează.

O echipă de muncitori, de la o societate anexă a consiliului local, montează dalele de pavaj, în alb și negru. În imediata apropiere, legată de vechea primărie cu un colidor de trecere, elegant mascat de un foișor, se înalță clădirea noului sediu administrativ al comunei Saraiu. Cele două clădiri par a fi surori, doar roșul ceva mai intens al acoperișului tradând faptul că, la noua primărie, doar ce au fost finalizate lucrările.

 Am pornit această construcție, pe o clădire care se afla într-o stare deplorabilă, iar acum ne-a ajutat bunul Dumnezeu să o finalizăm. Spun acest lucru deoarece ne-am straduit foarte mult, obiectivul fiind realizat cu sociatatea anexă a consiliului local, iar oamenii au încercat să atingă perfecțiunea, conform celor cerute în proiect, povestește, cu mândrie, primarul Dorinela Irimia.

La invitația gazdei noastre, pășim în clădire. Totul este imaculat, se vede că s-a lucrat cu atenție la fiecare detaliu, nimic nu deranjează. Bun-gust desăvârșit, care te lasă fără cuvinte. La parter, sala de consiliu îi așteaptă pe consilierii locali, la etaj noul birou al primarului este cald și primitor, iar birourile celorlalți membri ai aparatului administrativ sunt realizate astfel încât să răspundă nevoilor fiecărui serviciu în parte.

Timp de opt ani de zile, am desfășurat ședințele de consiliu local în biroul primarului și se impunea să avem o sală de consiliu. De asemenea, trebuia și restul sălilor să corespundă condițiilor unde oamenii își desfășoară activitatea pe parcursul zilei și să aibă niște condiții normale de lucru, explică Dorinela Irimia.  

Firesc, se naște întrebarea: “Ce veți face cu vechiul sediu?”

În vechiul sediu, ne-am propus să transformăm arhiva, să avem o arhivă bine organizată pentru materialele existente, precum și o arhivă electronică. De asemenea, îmi doresc ca starea civilă să rămână în sediul actual și să fie transformată într-un loc al susținerii și desfășurării evenimentelor, a nunților și cununiilor civile, într-o ambianță de sărbătoare, oferă răspunsul primarul comunei constănțene.

Un alt proiect, demarat în 2015 și dus cu bine la final, este cel al reabilitării și modernizării căminului cultural din Saraiu, clădire aflată și ea în apropierea primăriei. Un proces în urma căruia comuna va avea o casă de cultură modernă, elegantă, în ton cu vremurile. Lucrările de reabilitare au avut în vedere atât exteriorul, cât și interiorul clădirii, iar echipa de muncitori lucrează acum la finisaje, cu aceiași atenție pentru detalii.

Casa de cultură a comunei Saraiu este un obiectiv de suflet, un obiectiv făcut cu multă dăruire și dragoste pentru comunitatea noastră. Acest proiect este implementat prin Compania Națională de Investiții și are o valoare de 3,5 milioane lei. Pot spune că avem o casă de cultură la standarde europene. Avem o sală de evenimente și spectacole, unde vom susține toate activitățile cultura-artistice, în cele mai bune condiții.

Comuna noastră are un ansamblu de copii, care duce mai departe tradițiile stramoșești ale locului, iar acum vor avea cele mai bune condiții pentru repetiții, după ce ani de zile s-au chinuit prin diverse spații improvizate, explică Dorinela Irimia.  

La parter se află sala de evenimente și spectacole, iar la primul nivel va funcționa biblioteca, dar și o sală de biblionet, unde copii și tinerii comunei vor putea să studieze.

La primul nivel va fi biblioteca, cu biroul bibliotecarului, biblionetul dotat cu 27 de calculatoare pentru copii, terase de acces, sală de spectacol, sala de conferințe, sala de recreere educativă, plus alte birouri care vor sta la dispoziția copiilor și profesorilor, încheie prezentarea Dorinela Irimia.  

Continuarea proiectelor ce vor transforma Saraiu într-o comună modernă, europeană, reprezintă o prioritate pentru primarul Dorinela Irimia, care nutrește speranța că eforturile sale, depuse în slujba comunității, nu vor trece neobservate, iar locuitorii comunei îi vor oferi votul și un nou mandat la apropiatele alegeri locale, din 27 septembrie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*