FOTO VIDEO Investiții importante în comuna Saraiu. Primăria modernizează dispensarul, a construit o sală de sport și reabilitează căminul cultural

Dispensarul medical din Saraiu. FOTO Ctnews.ro

La Saraiu, e o vară fierbinte a investițiilor: cinci obiective majore pentru viața și nivelul de confort al localnicilor se ridică zilele acestea. Primarul Dorinela Irima a făcut pentru Constanța NEWS o radiografie investițională pentru următoarele luni ale verii și ale toamnei, cu proiectele de dezvoltare aflate în diferite faze de implementare. Se lucrează la foc continuu, zi și noapte, pentru ca graficul de lucrări să nu rămână în urmă.

“Avem în implementare mai multe proiecte, iar unul foarte important ține de partea de sănătate. Majoritatea populației din Saraiu este îmbătrânită, iar ca să vii în întâmpinarea problemelor lor de sănătate este foarte important. Dispensarul uman va fi reabilitat în totalitate, iar acum se lucrează la subzidiri – o soluție agreată de proiectanți în perioada aceasta. Acest proiect este desfășurat prin programul PNDL 2 prin Ministerul Dezvoltării și sperăm ca lucrările să fie desfășurate respectând graficul de execuție. La final, dispensarul va avea cabinet stomatologic, medicină internă și un laborator de analize medicale ce va deservi nu doar comunitatea Saraiu, ci și localitățile limitrofe, primul centru medical fiind la o distanță de 19 kikometri, în Hârșova” spune primarul din Saraiu, Dorinela Irimia.

Saraiu are 1475 locuitori  și nu toată lumea are mașîna proprie cu care să ajungă la Hârșova ca să-și îngrijească sănătatea, de aceea administrația locală a hotărât că trebuie un dispensar modern care să răspundă nevoilor localnicilor din comună. A întocmit un proiect bine făcut, l-a trimis la Ministerul Dezvoltării și a primit bani pentru reabilitare. Se lucrează zilele acestea și clădirea care iese din mâinile muncitorilor nu seamănă cu ce-a fost înainte, deși e doar reabilitată, nu construită de la zero.

“Am început să facem lucrările privind consolidarea pereților – respectiv turnări de pereți exteriori și interiori. S-a început cu interiorul și urmează pereții exteriori. Apoi o să desfacem toată șarpanta de sus și cu învelitoarea, care se vor înlocui, deoarece pe toți pereții se va face o centură de întărire a acestei clădiri, pentru că pe foarte mulți pereți au apărut fisuri. Din această cauză s-a luat această decizie, de a se consolida clădirea. Totodată, pe ramura de aici din dreapta se va face o supraetajare, pentru încă un birou sus, cu scară pentru acces la etaj” spune Valentin Ghiga, inginer de lucrări la dispensar.

Soluția subzidirii de la Dispensarul din Saraiu a fost cea mai fiabilă din toate variantele posibile. E grea și complicată pentru că subzidirea înseamnă practic să introduci beton armat sub o fundație deja existentă, cu rolul de a mări rezistența și capacitatea ei portanță.

Se face pe tronsoane, e migăloasă și se lucrează cu mare atenție. În plus, subzidirea este un proces complicat și scump. Lucrările au început în urmă cu o lună și jumătate, nu sunt într-un stadiu foarte avanasat, dar constructorul promite că se va încadra în termenul contractual de execuție, 9 luni de zile. Un alt proiect de dezvoltare extrem de util de data asta pentru copiii comunei Saraiu, este sala de sport.

“E un obiectiv frumos, realizat pentru cei 185 de copii elevi școlari și preșcolari din comuna Saraiu, respectiv satele Dulgheru și Stejaru. Este o formă de bucurie, un obiectiv în care să-și poată desfășura activitățile în condiții europene. Sala de educație fizică școlară este un obiectiv de investiții desfășurat prin Compania Națională de Investiții și valoarea lui este de două milioane și jumătate de lei. Pentru un obiectiv așa bine definit despre care pot spune că este o amprentă pentru învățământul din comuna Saraiu, era absolut necesar să lucrăm și la infrastructura curții acestuia. Acum se lucrează la sistematizarea întregului teren unde se depun în etape piatră, iar apoi se va turna asfalt” spune Dorinela Irimia.

Sala de sport a fost o lucrare de anvergură și o lucrare grea, în același timp. A început în luna decembrie, într-o lună de iarnă neprielnică pentru domeniul construcțiilor, însă constructorul a fost bun și s-a încadrat cum-necum în graficul de execuție. Marți, pe 23 iulie se face recepția lucrării.

“Suntem pe ultimii doi metri – curățenie și mici retușuri. Este o sală multifuncțională pentru baschet și volei care va asigura necesitățile comunei și copiilor din această comună, iar ca dotări avem vestiare pentru fete și băieți, grupuri sanitare proprii, individuale (fete și băieți separat), centrală de tratare a aerului, centrală pe combustibil lemnos pentru încălzire și tot ce trebuie ca obiecte de inventar pentru ca să desfășori o oră de sport cu copiii. Pe jos e un covor cu absorbție de 90% special pentru a nu se răni elevii și pentru a desfășura în condiții propice o oră de sport”, explică Dan Ionescu, directorul firmei de construcții.

Pe lista investițiilor din Saraiu mai este un obiectiv important care se află în desfășurare: transformarea vechiului Cămin Cultural într-o veritabilă Casă de Cultură. Lucrarea este în stadiul de execuție a subzidirilor pe tot perimetrul ei și e destul de dificil pentru că are fundația la trei metri adâncime. Asta înseamnă că muncitorii sapă mai jos de cota asta ca să bage beton armat sub fundația veche și precară. Înseamnă multă muncă ce s-a adăugat intemperiilor din ultima vreme (ploi și vijelii) care au îngreunat la maximum operațiunile.

Pe lângă investițiile aflate în desfășurare, în Saraiu se lucreaza și la noul sediu al Primăriei. Este o investiție susținută din bugetul local și se ridică la valoarea de 926.000 lei. Construcția a fost ridicată de la zero și ar trebui să fie gata până la 13 octombrie. Data nu e aleasă întâmplător: atunci este ziua comunei, de Cuvioasa Paraschieva și primărița vrea că tot atunci să fie sfințit și noul sediu administrativ al Primăriei Saraiu. În clădirea de acum va rămâne doar Oficiul de Stare Civilă și se vor oficia doar căsătoriile.

“Luni acum, pe 22 iulie începe un alt contract de finanțare “Modernizare și dotare gospodărie de apă Saraiu”, un proiect de strictă necesitate pentru comuna noastră. Acest proiect este tot pe fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării, termenul de execuție este de 8 luni de zile, iar societatea care a câștigat licitația este o firmă cu multă experiență în domeniu și am convingere că va execută lucrările de calitate și în timp” spune Dorinela Irimia.

Cam așa arată o radiografie investițională într-o comună importantă din Constanța, condusă de un primar gospodar.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*