FOTO VIDEO Condiții moderne și civilizate de strângere selectivă a gunoiului la Cernavodă. Primăria cumpără 34 de platforme subterane pentru deșeuri menajere și oferă 4.800 de europubele pentru cetățenii care stau la case

Platformă pentru deșeuri menajere în Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Orașul Cernavodă face, în această perioadă, pași importanți către îmbunătățirea managementului reciclării deșeurilor menajere, locuitorii urbei dunărene urmând să fie beneficiarii unor condiții moderne și civilizate de strângere selectivă a gunoiului menajer. Administrația publică locală a luat în considerare cele două mari categorii de locuitori ai orașului, cei care stau la bloc, precum și cei care stau la case, și vine în sprijinul lor prin achiziționarea a 34 de noi platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere din zona cartierelor de blocuri, precum și a 4800 de europubele (fiecare de 120L) pentru colectarea deșeurilor din gospodării.

“Anul trecut, am demarat un proiect pilot, am amenajat zece platforme îngropate, în mai multe locații din Cernavodă. Am vrut să vedem cum funcționează și dacă funcționează sistemul respectiv. Am avut plăcuta surpriză să constatăm că oamenii au început să selecteze gunoiul. Rezultatele obținute ne-au determinat să achiziționăm încă 34 de platforme, pentru a completa în tot orașul și astfel să nu mai avem nicio rampă neîngropată. Pentru noile rampe, contractul a fost semnat pe data de 10 iunie, a declarat, pentru Constanța NEWS, Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

Modul de operare al platformelor este foarte simplu și se bazează pe un sistem hidraulic. Pubelele de gunoi aferente platformelor subterane permit colectarea selectivă a gunoiului, care mai apoi este adunat în mașini separate, una pentru deșeuri menajere, alta pentru hârtie și carton, plastic, sticlă și metal.

“Înainte era mai greu. În primul rând, era multă mizerie, care rezulta din modul în care oamenii aruncau gunoiul, dar și din faptul că oamenii fără adăpost puteau scormoni în gunoi, la fel și câinii comunitari. De asemenea, a dispărut și mirosul neplăcut, locul rămâne tot timpul curat, iar oamenii au înțeles că este civilizat și în beneficiul lor să respecte regulile de selectare”, a explicat Suliman Gemal, conducător auto pe una dintre mașinile de gunoi aflate în administrarea Gospodăriei Comunale a Orașului Cernavodă.

Administrația Publică Locală din Cernavodă încheie astfel contractul de achiziție pentru obiectivul de investiții “Servicii de elaborare a proiectului tehnic și execuția obiectivului de investiții Platforme gospodărești subterane cu sistem hidraulic, etapa a II-a, în orașul Cernavodă”. Termenul de execuție și dare în utilizare a noilor platforme subterane este de șase luni, iar valoarea totală a acestui obiectiv de investiție este de 2.423.093,41 lei fără TVA, bani de la bugetul local.

În ceea ce privește cele 4800 de europubele, acestea vor fi distribuite cetățenilor orașului care locuiesc la case. Fiecare gospodărie va beneficia de câte două europubele, una galbenă pentru deșeuri reciclabile și una neagră pentru deșeuri vegetale și menajere umede.

„Sperăm ca astfel să putem aduna selectiv gunoiul menajer, așa cum facem la blocuri. Este, după cum se știe, o cerință a Uniunii Europene, dar și o modalitate mai civilizată de a aduna gunoiul, care va crește nivelul de confort al cetățenilor”, a declarat Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

El a detaliat avantajele pe care locuitorii le vor avea în urma utilizării acestor europubele pe care le vor primi gratuit.

Eu trec în perioadele în care oamenii își scot gunoiul în fața caselor, sunt lighiane, tot felul de tomberoane, saci de tot felul, nu este o imagine prea plăcută. Vrem să ridicăm nivelul de civilizație al orașului și să vedem câte două europubele în fața caselor, cu gunoiul selectat. Noi venim astfel în sprijinul cetățenilor, implementând acest sistem, și sperăm să primim ajutorul lor, pentru că nu mai putem continua ca până acum. Noi sperăm ca orașul Cernavodă să devină unul fruntaș în privința strângerii selective a gunoiului”, a mai spus reprezentantul primăriei locale.

Șerif Cîrjali a avertizat asupra faptului că nerespectarea acestor norme de strângere selectivă a gunoiului va avea repercusiuni asupra buzunarului fiecărui locuitor al orașului.

Facem un apel ca oamenii să înceapă să selecteze gunoiul, în caz contrar vom fi nevoiți să trecem la alte măsuri, care presupun neridicarea gunoiului de la poartă și chiar amenzi. Penalitățile venite din partea Uniunii Europene, în caz de nerespectare a strângerii selective a gunoiului, vor fi suportate tot din buzunarul nostru”, a explicat viceprimarul din Cernavodă.

Valoarea totală a achiziției este de 310.320 lei, bani de la bugetul local.

România a dezvoltat, la cererea Uniunii Europene, o strategie națională de gestionare a deșeurilor și reciclare, bazată pe conservarea resurselor și conferirea responsabilității producătorilor industriali, dar și la nivel de simplu cetățean, de a reduce cantitatea de deșeuri pe care o produc. Conform cerințelor europene, nivelul de reciclare ar trebui să crească la 50 la sută, până la sfârșitul anului 2020, dar țara noastră va accesa o derogare până în 2025.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*