FOTO VIDEO Comuna Cumpăna a pregătit produse tradiționale, muzică și dansuri pentru oaspeții săi. Festivalul Internațional “Rodul Pământului” așteaptă vizitatorii cu oferte diversificate

Festivalul Internațional “Rodul Pământului” de la Cumpăna. FOTO CTnews.ro

Comuna Cumpăna s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare la acest sfârșit de săptămână și și-a întâmpinat oaspeții cu tot ce are mai bun. Primăria și Consiliul Local Cumpăna organizează în zilele de 28 septembrie și 29 septembrie ediția a XVII-a a Festivalul Internațional “Rodul Pământului”. Producătorii au pregătit standurile cu producția din această toamnă astfel încât locuitorii comunei și nu numai să își aleagă cele mai bune legume și fructe. De asemenea, cei prezenți au putut alege și preparate din carne, brânzeturi, murături, toată atmosfera fiind condimentată cu bună dispoziție, muzică și dansuri populare.

Manifestarea de la Cumpăna a debutat sâmbătă dimineața cu o paradă a portului popular, pe traseul Troiță – Biserica Sfânta Maria – Stadionul Cumpăna, pe acordurile fanfarei Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța. La eveniment au fost prezente și ansambluri din județ și din străinătate,  dar și reprezentanți ai comunităților cu care Cumpăna este înfrățită.

“Avem aici colegi primari, înfrățiți, fie din România, fie din afara granițelor țării, directori de deconcentrate ale județului Constanța, reprezentanți de la ministere, dar spunem noi într-un cuvânt oameni care iubesc pământul, iubesc roadele pământului și de ce nu, iubesc oamenii! 

 Pe mine mă bucură tinerețea acestor copii, elevi, care fac parte din ansamblurile din 17 localități ale județului Constanța, dar avem și 5 județe care și-au trimis ansambluri la noi. Nu mai spunem de comuna Capaclia cu ansamblul din Republica Moldova, de municipalitatea Mahala din Raionul Cernăuți din Ucraina, care au venit cu ansamblurile lor.

 Avem primari care au venit împreună cu funcționari publici, însă important este că bunul Dumnezeu ne-a dăruit soare, pâmântul să se zvânte dupa ce a înghițit câtă apa îi trebuie pentru roadele pământului și expozanții prezenți la Cumpăna să poată să aibă vânzare la preț de producător, pe măsura cerințelor, nu doar a locuitorilor comunei Cumpăna, ci și prietenilor acestora”, a afirmat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.  

După deschiderea oficială a evenimentului, în care oaspeții au fost primiți de Mariana Gâju cu pâine, sare și must, a început spectacolul. Ansamblul folcloric “Mugurașii Cumpenei”, ansamblul folcloric “Izvorașul Dobrogean”, ansamblul “Flori dobrogene” și ansamblul “Aromân Dor” au adus bună dispoziție și bucurie celor prezenți.  Au urmat apoi momente susținut de către echipa de gimnastică a Clubului Victoria Cumpăna, de Școala de Dans Sportiv “Twins Club” din Cumpăna și de trupele Mini Dancers, Dream Dance, Dance4you, Crazy Kids.

În timp ce spectacolul era în plină defășurare, oamenii vizitau standurile cu produse agricole și preparate tradiționale și căutau cele mai bune produse pentru a-și face provizii pentru iarnă. Ei analizau cele mai bune oferte înainte de a lua o decizie.

“Caut fructe. Prețurile mi se par rezonabile. Am fost în fiecare an. Prețurile văd că s-au mai scumpit puțin”, a spus o localnică.

“Am cumpărat arpagic. Deocamdată ne uităm, nu mai avem altceva în plan”, afirmă o femeie însoțită de un copil.  

“Oferta e diversificată, ca de Ziua Recoltei. Deocamdată ma uit, dar o să și cumpăr. Dupa spectacol facem piață: noi avem timp și mâine, că suntem de-aici. Prețurile mi se pare potrivite, nu sunt foarte convenabile, dar sunt potrivite. Față de anii trecuți unii au prețuri mai mari, unii mai mici, unii mai normale”, povestește o altă localnică.

Unul dintre oaspeții prezenți la Festivalul Internațional “Rodul Pământului” a fost președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.  El spune că vine de fiecare dată cu plăcere la Cumpăna și că oamenii de aici respectă tradițiile românești și tradițiile dobrogene.

“În primul rând, vin de fiecare dată cu plăcere în Cumpăna și când sunt invitat și când sunt probleme. Știu că aici sunt oameni deosebiți, oameni calzi și vedeți ce zi frumoasă de toamnă, ca sufletul oamenilor din Cumpăna. Mă bucur să văd că cumpănenii sunt aceiași oameni deosebiți – respectă tradițiile românești, respectă tradițiile dobrogene și o să vedeți ce atmosferă de vis va fi  în această sâmbătă de toamnă, aici la Cumpăna.

Nu mă ocup eu de aprovizionare, se ocupă soția mea, dar presupun că astăzi voi găsi produse tradiționale din Dobrogea și vom face câteva cumpărături pentru acasă, pentru gospodărie”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Surprizele pregătite de Primăria și Consiliul Local Cumpăna continuă. Astfel, sâmbătă seara, în jurul orei 20, pe scena specială amenajată va urca Stelu Enache, iar apoi va urma un recital extraordinar Balcanic Show, Mirela Pană și Cabaretul Unique.

Duminică, manifestarea va continua la același nivel. În prima parte a zilei spectacolele vor fi asigurate de ansambluri folclorice, de școala de balet “Nicolae Spirescu” din Cumpăna, de interpreți de muzică populară. Punctul culminant al zilei de duminică va fi prezentarea și degustarea celei mai mari plăcinte dobrogene care măsoară peste 51 de metri.

Spre finalul manifestării vor mai urca pe scenă Ansamblul Folcloric “Elpis” din Constanța, Polifonic Band, iar seara de duminică se va încheia cu un recital 3 Sud Est și cu un spectaculos foc de artificii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*