FOTO VIDEO Cișmele cu apă gratuită pentru fermierii din Peștera. Primarul Vrabie: “Le dau cetățenilor o resursă din care își pot câștiga veniturile”

O nouă cișmea inaugurată la Peștera. FOTO Adrian Boioglu
O nouă cișmea inaugurată la Peștera. FOTO Adrian Boioglu

Două cișmele au fost inaugurate în ziua de Sfânta Maria mică la Peștera. Sunt cele cu numerele 11 și 12 dintr-un proiect de 18 asemenea construcții.

Proiectul este unic la nivel național. Primarul Valentin Vrabie a lansat ideea în 2011 și spune că până la finalul mandatului său vor fi gata toate cele 18 adăpători.

“E un proiect de suflet și e un mare avantaj pentru cetățeni. Cișmelele reprezintă cel mai mare sprijin pe care îl dau comunității. Le dau o resursă din care își pot câștiga veniturile”, explică Valentin Vrabie.

În Peștera sunt 25.000 de oi, 1750 vaci și 300 caprine. Cișmelele le asigură apă în mod gratuit. Fermierii pot să vină să își adape animalele, dar pot să ia și apă pentru acasă. Apa potabilă este captată de la mare adâncime, din Peștera și apoi e transportată prin cădere, iar costurile sunt reduse semnificativ în acest fel. În plus, costurile de construcție pentru fiecare cișmea au fost reduse cu 70% pentru că primăria le face în regie proprie.

“În comuna Peștera a existat o singură cișmea în 140 ani de existență și eu am construit 12 în trei ani. Până acum crescătorii de animale erau nevoiți să care apa cu tractoare și cisterne și ofereau apă coclită. Animalele dar și bieții ciobani și văcari beneficiază acum de apă proaspătă”, spune primarul Valentin Vrabie. 

Pe 8 septembrie 2015 au fost inaugurate și sfințite Cișmeaua Guran și Cișmeaua “La botul calului”. Urmează alte două cișmele pe drumul către Ivrinezu Mare și Ivrinezu Mic.


Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*