FOTO VIDEO Ana Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă: “Constanța are multă energie verde. Apar din ce în ce mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice și le vedem în municipiu, dar sper să existe și în județ”

Ana Maria Vătămanu. FOTO Adrian Boioglu

Ana Maria Vătămanu, președintele  Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța, a afirmat că apar din ce în ce mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice în municipiul Constanța și își dorește ca acestea să se dezvolte și la nivelul județului.  Declarația a fost făcută în deschiderea celei de-a doua ediții a Smart Energy Expo 2023, organizată de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie și Agricultură Constanţa împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa, Asociaţia pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene și Consiliul Judeţean Constanţa. Manifestarea are loc în perioada 25 mai – 28 mai, la Pavilionul Expoziţional Constanţa.

Ana Maria Vătămanu a fost întrebată de reporterul CTnews despre lipsa stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice și care ar fi modalitatea prin care autoritățile, dar și persoanele private să contribuie la creșterea numărului acestor stații.

“Județul Constanța dispune de multă energie verde și nu de astăzi sau de ieri, ci de mult timp, să nu uităm parcurile eoliene voluminoase din județul Constanța. Sunt mult prea puține stații de încărcare, însă eu sunt convinsă că necesitatea aceasta va fi rezolvată, pentru că atât timp cât apar din ce în ce mai multe autoturisme, e clar că ele și trebuie alimentate să nu avem așa surpriza să venim pe autostradă, să intrăm în județul Constanța și să trebuiască să mergem încet sau să lăsăm mașina, că nu e încărcată. Constanța are multă energie verde. Există o aplecare în acest sens, există o evoluție, apar din ce în ce mai multe stații de încărcare și le vedem în municipiul Constanța, dar sper să existe și în județ. Din acest motiv, ne-am și îndreptat către autoritățile din județul Constanța, către autoritățile publice, către primari, către primării, în mod special, întocmai în a le întări convingerea și a veni către noi ca toate aceste probleme să fie rezolvate”, a spus Ana Maria Vătămanu.

Președintele  Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța consideră că aceste evenimente precum Smart Energy Expo 2023.

“Constanța arată o evoluție. Și arată că ne îndeplinim ușor,ușor obiectivele despre care tot spun din Strategia Națională de Dezvoltare și din toate documentele pe care le avem la nivel local. Evenimentele de acest tip sunt foarte bune nu numai în a promova Constanța, în a atrage către Constanța. Sunt mult prea puțini expozanți în Constanța, majoritatea sunt din afara Constanței și chiar din afara țării. Deci, iată că facem așa o ușoară reclamă, astfel încât oameni să vină către noi și vin. Anul acesta, practic, expozanții sunt într-un număr mult mai mare, aproape dublu față de anul trecut”, a mai afirmat Ana Maria Vătămanu.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, susține că piața va regla această situație a stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice.

“Vedem că municipiul e Constanța e un șantier. Arată puțin ca Mariupol, așa, dar se lucrează. Măcar am văzut șantiere care sunt abordate, adică nu sunt abandonate. Poate și cu noțiunea de smart city de care se tot vorbește, apropo de cablaje care înainte erau agățate de stâlpi, probabil se ajunge și la această infrastructură de încărcătoare electrice la mașini. În general, piața le cam așază. Deocamdată nu este nicio inflație de mașini electrice foarte mare și cred că lucrurile acestea merg într-un tandem până la urmă. Nu cred că cineva anume nu și-a propus să instaleze dacă ar simți că există piață. Deocamdată, dacă ne uităm foarte bine pe stradă, nu sunt foarte multe mașini electrice, încât să faci mai mult decât ceea ce există, adică să ai stații de încărcare la hipermarketuri, în stațiile de benzină existente și în parcări de hotel”, a spus Mihai Daraban.

El s-a referit și la rolul unor evenimente precum Smart Energy Expo 2023.

“Constanța, ca județ, este un pol de complexitate energetică, unde sunt foarte multe interese. Adică, pe de o parte, suntem singurul județ cu o centrală atomică pe teritoriu. Probabil avem cea mai mare concentrare de eoline din țară.  Pe partea de energii convenționale deja a început Black Sea Oil and Gas, ne așteptăm la Neptun Deep, avem Oil Terminal. Deci Constanța are o efervescență în domeniul ăsta energetic care atrage oameni, atrage potențiali expozanți, potențiali investitori în domeniu. Nu o să rămânem probabil doar cantonați către smart energy și inclusiv energiile neconvenționale nu trebuie uitate, pentru că România va trebui să ajungă ușor, ușor un mare exportator de energie”, a declarat Mihai Daraban.

La Smart Energy Expo 2023 participă numeroși expozanți, precum și reprezentanți ai administrației locale și centrale. Produse și soluţiile din domeniul energiei regenerabile, componente pentru sisteme fotovoltaice, panouri fotovoltaice, invertoare, contoare, staţii de încărcare pentru mașini electrice, soluţii pentru iluminat și alimentare cu energie electrică, independente de reţeaua convenţională, care să eficientizeze consumul, toate acestea vor fi prezentate în cadrul Smart Energy Expo 2023.

De asemenea, evenimentul găzduiește dezbateri pe teme precum sursele nerambursabile de finanţare pentru eficienţa energetică, digitalizarea și mobilitatea urbană durabilă, tranziţia energetică în domeniul public, eficienţa energetică și eficientizarea costurilor companiilor, securitatea energetică.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*