FOTO VIDEO 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare, omagiați în cadrul expoziției foto-documentare “Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, semnată de Ovidiu Oprea

Expoziția lui Ovidiu Oprea - “Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”. FOTO Paul Alexe

Muzeul Marinei Militare este, în aceste zile, gazdă a expoziției fotografice  „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, o colecție de peste 50 de instantanee surprinse, cu emoție și multă inspirație, de către maistrul militar principal Ovidiu Oprea, cel care, timp de aproape trei decenii, a făcut parte din echipajele unor nave militare ale Forțelor Navale Române, iar începând cu data de 1 martie va fi un… tânăr pensionar.

Expoziția semnată de Ovidiu Oprea, șef de echipaj la nava Albatros, prezintă foto-instantanee din ultimele trei decenii, cu forțele navale, surprinse de un marinar militar, care și-a găsit și timp în afară de celui alocat îndeplinirii îndatoririlor de serviciu, a deschis vernisajul expoziției purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonelul Corneliu Pavel.  

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente dedicate sărbătoririi a 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare, precursoarea Comandamentului Flotei, la vernisaj fiind prezenți și reprezentanți ai structurilor de conducere, la cel mai înalt nivel, ale Forțelor Navale Române.

Vă mulțumim pentru această expoziție și vă felicit pentru pasiunea și pentru talentul dumneavoastră. Doresc să vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru Forțele Navale Române, iar după ce o să treceți în rezervă, să rămâneți aproape de noi. Avem nevoie de oameni care au pasiune pentru mare și de oameni care vor să scoată în evidență spiritul mării.

Flota este inima Marinei și trebuie să încercăm să transmitem această tradiție, să transmitem acest spirit al marinei, spiritul lui Mircea, spiritul lui Ferdinand sau spiritul Mariei, către generațiile care vin. Este de datoria noastră să investim în tânăra generație, să investim în viitorul forțelor navale române, a declarat Contraamiral de Flotilă Mihai Panait, Șef de Stat Major al Forțelor Navale.

Vizibil emoționat, artistul fotograf Ovidiu Oprea a dezvăluit cum s-a născut ideea acestei expoziții, în spatele căreia stă o pasiune pentru arta fotografică ce datează încă din copilăria sa, dar care și-a găsit desăvârșire și inspirație în inegalabilele culori ale mării.

Ideea expoziției s-a născut relativ recent, pasiunea pentru fotografie datează de foarte mult timp. Cred că eram copil când am văzut pentru prima oară un aparat foto, la tata, l-am luat, era pe film, iar eu doream să fac fotografii, dar nu reușeam pentru că se terminase filmul. Apoi, când am început să navig, cu o cafea la răsărit, la apus, am început să iubesc culorile, pe care să le captez în fotografii. Astfel, pas cu pas, s-a născut pasiunea mea pentru fotografie, în special pentru fotografia de peisaj, a declarat, pentru CTnews, Ovidiu Oprea.  

Conform autorului, expoziția este dedicată militarilor marinari, cei care reprezintă sufletul navelor militarre aflate în dotarea Forțelor Navale Române.

Expoziția prezintă, în principal, nave militare și marinari militari. Pe fiecare navă militară există echipaje care dau viață acestor nave militare. Am încercat să aduc în prim plan frumosul și munca acestor militari, care reușesc, de foarte multe ori, să realizeze lucruri cu adevărat imposibile. Sunt pasionat de fotoreportaj și fiecare fotografie prezentată în expoziție are în spatele său o poveste. Îmi este greu să decid care dintre fotografii este mai frumoasă, toate sunt speciale și toate sunt aproape de sufletul meu, a explicat Ovidiu Oprea.

În prezența Contraamiralui de flotilă Valentin Iacoblev, Comandantul Flotei Forțele Navale Române, Ovidiu Oprea a primit Moneda Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române.

Moneda Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române, pe care v-o înmânez, se oferă doar unor oameni deosebiți, cu merite deosebite în slujba Forțelor Navale Române, a dorit să sublinieze Contraamiralul de Flotilă Mihai Panait, Șeful de Stat Major al Forțelor Navale.

Divizia de Mare a luat ființă în urmă cu 125 de ani, pe 26 februarie 1896, sub semnătura Regelui Carol I, având în subordine, la acel moment, cinci nave cu misiunea de a apăra litoralul românesc la Marea Neagră, ieșirea României la oceanul planetar.

Marina Militară Română modernă a luat naștere în 1860, când flotilele Moldovei și Țării Românești au fost unite, astfel creându-se Marina Militară Română modernă, iar în anul 1878, după revenirea Dobrogei la Patria Mamă, cei 245 de kilometri de litoral la Marea Neagră ne-au oferit ieșire la oceanul planetar. Divizia de Mare, creată în 1896, avea misiunea, ca și astăzi, de a apăra acești kilometri de litoral, această ieșire a României la oceanul planetar. Evoluția acestei structuri este destul de frumoasă.

La începuturi, Divizia de Mare avea în subordine cinci nave, astăzi are cinci structuri mari, este vorba despre Divizioanele de nave minare-deminare, Divizionul de nave purtătoare de rachete, Divizionul de corvete, Divizionul de rachete de coastă, Flotila de fregate, alcătuită din cele trei fregate, un Divizion de nave de sprijin logistic și  Grupul de elicoptere. O structură complexă, capabilă să apere teritoriul României, oricând este nevoie, a rezumat colonelul Corneliu Pavel, în câteva cuvinte, istoria de peste o sută de ani a Marinei Militare românești, la Marea Neagră.

Tot cu această ocazie, Monetăria Statului a lansat și prezentat o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”. Emisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare. Ediția limitată a medaliei aniversare conține 100 de exemplare, 40 din argint și 60 din cupru.

Expoziția de la Muzeul Marinei Române este deschisă până duminică, 28 februarie, și poate fi vizitată după următorul program: sâmbătă, 27 februarie, orele 09.30-16.00, și duminică, 28 februarie, orele 09.30-13.00. Intrarea este liberă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*