FOTO Tărâmul Magic – pericol public. Instalațiile de luminițe, montate direct pe barele metalice pe care se joacă micuții vizitatori

Instalații electrice la Tărâmul Magic - Festivalul Iernii
Instalații electrice la Tărâmul Magic - Festivalul Iernii

După publicarea primului articol despre neregulile din prima zi de la Festivalul Iernii – Tărâmul Magic au început să curgă sesizările pe adresa Constanța NEWS. Pe de o parte sunt cei care au vizitat zona și au constatat că multele nereguli, iar pe de altă parte sunt oamenii dezamăgiți de faptul că Primăria Constanța a cheltuit 1,44 milioane lei pentru un asemenea proiect care lasă mult de dorit. Informațiile și fotografiile din acest articol se datorează cititorilor Constanța NEWS care au fost dezamăgiți de ce au găsit.

Menționăm încă de la început că apreciem aspectele pozitive ale acestui festival: locația din Țara Piticilor este mult mai bună decât spațiul de la Pavilionul Expozițional sau cel din parcul Primăriri. În plus, diversitatea activităților aduce un plus pentru vizitatori.

Cabluri electrice pe barele copiilor

Imaginile nu au nevoie de nicio prezentare. Într-o încercare de a face zona mai interesantă pentru vizitatori pe timpul nopții, organizatorii au îmbrăcat tot mobilierul urban și copacii în cabluri electrice și beculețe multicolore. Dacă un cablu agîțat în copac nu reprezintă un risc, cele de pe barele pe care se urcă micuții sunt o tragedie în devenire.

Cablurile aflate sub tensiune se pot oricând rupe și barele metalice nu sunt izolate în niciun fel. Asta înseamnă că acei 220v din cabluri electrocutează un copil care îndrăznește să se urce pe ele.

Instalații electrice fără protecție

O altă mare problemă a organizatorilor este că tot ceea ce înseamnă instalații electrice sunt pe standard de protecție IP 44, echivalentul i7 din “Normativuul pentru proiectarea și exploatarea instalațiilor electrice” emis de Ministerul Dezvoltării Regionale în anul 2011.

Conform acestui ordin, cei care au construit “Tărâmul Magic” erau obligați să respecte câteva reguli foarte clare:

– legarea la pământ a părților conductoare accesibile (ce accidental ar putea fi puse sub tensiune)
– deconectarea automată la apariția unui curent electric de defect periculos
– izolarea zonei de manipulare a omului (izolarea amplasamentului)
– deconectarea automată la apariția tensiunii de atingere.
– Folosirea mijloacelor de protecție electroizolante.
– Corpurile de iluminat și ghirlandele luminoase nu se vor suspenda de cablul de alimentare. Dacă acestea sunt montate la mai puțin de 2,5m față de sol sau pot fi atinse accidental trebuie fixate ferm, iar accesul la sursa de lumină va fi posibilă după îndepărtarea unei carcare cu ajutorul unei scule speciale.

Cu alte cuvinte, nimeni nu are voie să urce pe instalațiile de mobilier urban (barele metalice pentru copii) cât timp pe ele sunt montate asemenea cabluri. În plus, standardul IP44 spune că aceste cabluri nu sunt rezistente la ploaie și nici nu trebuie călcate în picioare.

Copiii care le calcă în picioare nu au scule speciale și echipament de protecție, așa că își pun viața în pericol fără să știe.

Nerespectarea caietului de sarcini

Primăria Constanța a impus anumite condiții atunci când a ales o firmă care să se ocupe de organizarea Tărâmului Magic al Crăciunului. Printre regulile impuse erau stipulate și acelea legate de organizarea unui concert în ziua deschiderii.

Acest lucru nu s-a întâmplat! Nerespectarea caietului de sarcini trebuie să ducă fie la desfacerea contractului dintre Primărie și organizator, fie la scăderea dramatică a fondurilor acordate de municipalitate.

Am discutat cu specialiști în organizarea de astfel de evenimente care ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că firma care nu aduce un artist pentru un concert, poate să scutească între 3000 – 5000 Euro din cheltuieli, așa că are un profit mult mai mare.

Reamintim că Primăria Constanța a desemnat drept câștigător pentru finanțarea nerambursabilă de 1,44 milioane lei pe Fundația Umanitară “Clopot”, cu sediul în Suceava.

Redacția “Constanța NEWS” apreciază iniiativele Primăriei Constanța menite să aducă bucurie în sufletul locuitorilor. Rolul acestui demers jurnalistic este să provoace o dezbatere care să ducă la rezolvarea problemelor care pun în pericol viața copiilor, precum și la cheltuirea “cu măsură” a banului public. Îndemnăm atât instituții precum ANRE, ISU Dobrogea, cât și Primăria Constanța să verifice problemele sesizate de cititorii “Constanța NEWS” și să determine organizatorii să le rezolve pentru siguranța celor mici.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Primăria Constanța se pregătește să cheltuiască 1,3 milioane lei pentru Festivalul Iernii și Ziua Dobrogei | Constanța NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*