FOTO Tabăra Internațională de Pictură „Lucian Grigorescu” a debutat la Medgidia. Evenimentul cultural reunește artiști plastici din România și Bulgaria  

Ceremonia de deschidere a taberei de pictură de la Medgidia. FOTO Victor Radu

Tabăra Internațională de Pictură „Lucian Grigorescu”, ajunsă la cea de-a XVII-a ediție a debutat vineri, 20 august la Medgidia, aceasta reunind artiști plastici din România și Bulgaria.

Ceremonia de deschidere a evenimentului cultural a avut loc în sala de ședințe a Consiliului local Medgidia. Viceprimarul Niculae Păun a afirmat că tot colectivul primăriei se bucură de faptul că acest eveniment a putut fi organizat, având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm.

Ne aflăm la a 17-a ediție. Mă bucur mult și tot colectivul din cadrul Primăriei se bucură mult că suntem din nou împreună, Dumnezeu a ținut cu noi și iată că suntem din nou împreună. Vă urez succes. Spre deosebire de alți ani prietenul nostru nu a reușit să convingă decât pictori din Bulgaria, în alți ani era o tabără cu pictori din mai multe țări. Vă mulțumesc mult că vă aflați aici”, a spus viceprimarul din Medgidia, Niculae Păun.

De asemenea, administratorul public al municipiului Medgidia, Cristina Pascu, a arătat că primăria a sprijinit dintotdeauna actul cultural.

Suntem onorați că vă sunteți astăzi alături de noi deși atât la nivel mondial, cât și la nivel național pandemia își mai arată forțele. Primăria dintotdeauna a sprijinit actul cultural indiferent de forma de manifestare a artei și suntem onorați că avem printre noi oameni de artă, pictori, atât din România, cât și din Bulgaria.

Bulgarii ne sunt un popor prieten, motiv pentru care avem foarte multe proiecte în colaborare atât pe domeniul cultural, cât și pe domeniul infrastructurii. Sperăm la noi colaborări, fie că vorbim de finanțări europene, fie că vorbim de evenimente finanțate din bugetul local. Să aveți inspirație și să iasă niște lucrări extraordinare așa cum de fiecare dată ne-ați impresionat și vă mulțumim că sunteți alături de noi”, a afirmat Cristina Pascu.

Criticul de artă Alice Dinculescu a punctat câteva elemente din istoria municipiului Medgidia.

Ca în fiecare an trebuie să fac câteva considerații la adresa istoriei sau mai bine zis a istoricului acestei așezări pentru că în fiecare an dumneavoastră vă schimbați, unii dintre artiștii participanți sunt în premieră. Orașul Medgidia este o așezare extrem de interesantă din punct de vedere al istoriei sale, din punct de vedere mai ales a felului, a modalității în care această așezare dobrogeană se integrează conceptului cultural al acestei țări, aproape fără să realizați așa dacă priviți din goana mașinii. Acest oraș a avut o semnificație specială încă din secolul 15 când sunt puse baze fondării sale.

Așezarea asta era cunoscută în zonă, avea loc aici un mare târg, un târg aflat la intersecția unor drumuri comerciale, târg unde se desfăceau cereale, animale, participau și peste 20 de cămile bine aclimatizate în zonă”, a afirmat Alice Dinculescu.

În perioada 19 – 28 august 2021, Primăria Municipiului Medgidia organizează cea de-a XVII-a ediție a tradiționalei Tabere Internaționale de Pictură ,,Lucian Grigorescu”. Anul acesta, pentru a doua oară, evenimentul se va desfășura cu susținere financiară europeană, în baza proiectului ,,Culture in Eternity”, finanțat prin Programul România-Bulgaria Cross-Border Cooperational Programme 2014-2020, Axa Prioritară 2.

Tabăra reunește anul acesta 20 de artiști plastici din următoarele țări:

România: Adina Dogaru, Anda Tanasa, Dan Cârjoi, Daniela Gherghe, Eusebio Spînu, Ioana Lavinia Streinu, Mircea Costea, Zigman Claudia Laura, Zigman Mihai, Maria Cioată, David Leonid Olteanu, Ilie Chioibaș, Mariea Petcu Chioibaș, Valeriu Șușnea și Papadopol Constantin;

Bulgaria: Boryana Mocheva, Natalia Karapencheva, Adrian Kosev, Ivan Ivanov și Fikrat Salimov.

Programul artiștilor plastici va include și o excursie de documentare pe vechiul tărâm dobrogean, o adevărată sursă de inspirație pentru lucrările care vor îmbogăți încă o dată patrimoniul cultural al municipiului Medgidia.

Ca și în edițiile precedente, participanții vor transmite generațiilor viitoare un inconfundabil mesaj artistic, marcat de originalitate,  multiculturalitate și talent creativ. Operele de artă rezultate vor putea fi admirate în cadrul vernisajului care va avea loc sâmbătă, 28 august 2021, ora 17.00, în foaierul Cercului Militar Medgidia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*