FOTO Soluții pentru deblocarea proiectului privind situl Histria, discutată de oficiali ai județului și ai ADD Constanța, împreună cu autoritățile centrale

Propunere de modificare a legislației de mediu, pentru reabilitarea Cetății Histria. FOTO: ADDJC

Consiliul Județean Constanța a găzduit marți, 14 martie, în Sala Ovală, întâlnirea de lucru a factorilor de decizie din administrația locală și centrală, organizată pentru deblocarea legislativă a unuia dintre cele mai importante proiecte ale Constanței – „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria”.

La eveniment au participat oficiali ai județului Constanța împreună cu autoritățile centrale, între care președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, Dan Ștefan Chiru – secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Gabriel Teodosie Marinov, precum și Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC).

În urma dezbaterii, soluția găsită de autorități, după nu mai puțin de nouă ani de când proiectul a fost blocat în hățișuri legislative și birocratice, a fost propunerea către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de modificare a legislației de mediu, prin OUG, astfel încât Cetatea Histria, monument istoric aflat în zona protejată a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, să poată fi reabilitată. Conform actualei legi, orice intervenție în zona protejată a Deltei Dunării, în afara acțiunilor de cercetare și control, este interzisă, ceea ce înseamnă și interzicerea lucrărilor de reabilitare a sitului Cetății Histria.

„Există dosarul întocmit pentru UNESCO, care cuprinde toate detaliile legate de istoria sitului, de starea lui actuală. Există toate detaliile tehnice privind această zonă. Este foarte important să găsim soluția cea mai bună și cea mai rapidă pentru a demara lucrările de reabilitare a Cetății. Această soluție, așa cum am înțeles argumentele discutate la întâlnirea de astăzi, trebuie să vină prin schimbarea legislației de mediu. Altfel, acest proiect nu poate fi demarat și nu avem nicio alternativă pentru a reabilita unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României. Vorbim despre Cetatea Histria, întemeiată în secolul VII î.Hr., atestată drept prima colonie grecească de la Pontul Euxin și, totodată, prima așezare urbană de pe teritoriul actual al României”, a declarat Mihai Lupu, președintele CJC.

Gabriel Teodosie Marinov, guvernatorul Deltei Dunării, a declarat, la rândul său, că soluția cea mai simplă și rapidă de rezolvare a problemei este modificarea, prin OUG, a Legii 82/1993, astfel încât Proiectul „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria” să primească avizul de mediu și să poată demara.

Reprezentantul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, secretarul de stat Dan Ștefan Chiru, a spus, în cadrul întâlnirii de marți, 14 martie, că susține proiectul și că va face toate demersurile, la nivelul administrației centrale, pentru implementarea lui.

Și președintele ADDJC, Ana-Maria Vătămanu, organizație care, alături de CJC, a realizat demersurile pentru accelerarea găsirii unei soluții legislative, a subliniat: „Acest proiect a fost demarat în anul 2014. Suntem la nouă ani de la acel moment și, până acum, problema legislativă care să ducă la deblocarea proiectului de reabilitare a Cetății Histria nu a fost rezolvată. Am identificat, alături de partenerii noștri de dialog, această cale juridică, de modificare, prin ordonanță de urgență, a legislației de mediu, astfel încât să poată fi obținut avizul de mediu. În perioada următoare, vom face toate demersurile către Ministerul mediului, în acest sens. Este un proiect foarte important. Nu ne mai putem permite să pierdem timp și bani, cu atât mai mult cu cât, în iunie anul acesta, va expira certificatul de urbanism”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*