FOTO Primăria Constanța face publică prima situație despre starea Spitalului de Boli Infecțioase, fix în ziua în care este anunțată vizita ministrului Sănătății

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Primăria Constanța a prezentat marți, printr-un comunicat de presă, care este situația actuală a Spitalului de Boli Infecțioase, la mai bine de trei luni de la incendiul izbucnit în Secția ATI a unității sanitare, incident care a curmat viața a 12 pacienți. Este prima informare despre starea spitalului pe care o face Primăria Constanța, în subordinea căreia se afla unitatea, de la momentul incendiului și vine exact în ziua în care este anunțată vizita la Constanța a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Redăm în continuare, integral, prezentarea asupra situației Spitalului Clinic de Boli Infecțioase făcută de Primăria Constanța la data de 11 ianuarie 2022:

„La data de 01 octombrie 2021, la momentul incendiului care a curmat șapte vieți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și nici Autorizație de Securitate la Incendiu. În consecință activitatea spitalului a fost oprită până când clădirea va respecta regulile impuse de legislația cu privire la protecția împotriva incendiilor. Imediat după incendiu, Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat un control la SCBI. Pentru a stabili situația clară a clădirii spitalului, Inspectoratul de Stat în Construcții a angajat doi experți, care au analizat situația clădirii din punct de vedere al rezistenței și al Securității la incendiu. Expertiza tehnică preliminară a arătat că în zona fostei secții de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranță în utilizare pentru că structura a fost afectată. De asemenea expertiza cu privire la Securitate la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilități legate de modul de depozitare a arhivei, situația podului clădirii, sistemul de hidranți era subdimensionat, lipsa instalației de detecție a incendiului și, nu în ultimul rând, multiple neconformități la instalația electrică.

Rezultatul anchetei ISC a fost înaintat procurorului de caz care investighează circumstanțele în care a avut loc incendiul în urma căruia au decedat șapte pacienți diagnosticați cu COVID-19. Imediat după control, conducerea SCBI a procedat la întocmirea documentației pentru obținerea avizelor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică în vederea autorizării. În luna octombrie, la solicitarea SCBI, Primăria Municipiului Constanța a emis un Certificat de Urbanism și o Autorizație de Construire în regim de urgență. Inițial s-a luat în calcul refacerea secției de Terapie Intensivă, dar ulterior, după definitivarea Expertizei Tehnice preliminare care a interzis folosirea acestei părți din clădire, lucrările s-au rezumat doar la decopertarea pereților și izolarea parterului afectat de incendiu. A fost emis un alt Certificat de Urbanism în vederea obținerii unei Autorizații de Construire doar pentru partea de clădire rămasă funcțională. Pentru obținerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise și piese desenate, instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant și mai trebuie încă cinci), proiect al instalației electrice, proiect al instalației de oxigen.

În paralel, SCBI a angajat un expert care lucrează la o amplă expertiză care vizează întreaga structură a clădirii. Aceasta va fi gata pe 12 ianuarie. Proiectul de arhitectură este gata și pe baza acestuia vor fi gata și proiectele subsecvente cum ar fi cel al noii instalații electrice. În luna octombrie 2021, au fost schimbate toate prizele, întrerupătoarele electrice și lămpile din spital, iar neconformitățile din instalația electrică au fost îndepărtate pentru ca să se asigure alimentarea cu energie electrică a spitalului pe perioada reparațiilor. În prezent clădirea SCBI a fost zugrăvită în totalitate s-au făcut reparații, lucrări de reparație a podului și de ignifugarea. Au fost schimbate 40 de uși cu unele rezistente la foc și cu sistem de deschidere antipanică așa cum cere legea. Au fost renovate cele două beciuri, s-au făcut reparații la toată instalația sanitară și au fost construite două băi. S-a achiziționat tavan fals antifoc și a fost montată instalația de detecție la incendiu. Instalația de oxigen a fost modificată conform noilor standarde ale DSP și au fost montate tablouri de control al presiunii pe fiecare nivel. La această oră instalația de oxigen este plină cu azot și este în stare de funcționare. A fost schimbat unul dintre cele două lifturi pentru a se asigura circuitele în spital. Pentru obținerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise și piese desenate, proiect al instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant și vor mai fi montați încă cinci).

Instalația electrică existentă este veche și subdimensionată față de cerințele de astăzi. De exemplu într-un salon de 2 paturi există acum 3 prize și sunt necesare 28. Au existat foarte multe improvizații. În aceste condiții se elaborează un proiect nou la finele căruia instalația existentă va fi anulată. Proiectul nou cuprinde circuite ce vor fi trase aparent. Au fost achiziționate extractoare de aer viciat în fiecare salon care are sursă de oxigen. Acestea sunt corelate cu senzorii de oxigen și vor porni atunci când concentrația de oxigen va fi mai mare de 23%. Acestea sunt în curs de montare. La finele săptămânii toate vor fi pe poziție. Se va face o instalație de aport de aer proaspăt pe holuri și în saloane pentru a compensa presiunea negativă din saloane.

În acest moment mai sunt efectiv de executat doar trei repere: instalația electrică, instalația de hidranți exterior și interior, o instalație de aport de aer proaspăt pe holuri și în saloane.

Finanțarea primită de la Primăria Municipiului Constanța este în valoare de 2.027.077,91 lei. De asemenea, foarte multe persoane, fizice și juridice, s-au mobilizat exemplar și au făcut donații pentru ca Spitalul Clinic de Boli Infecțioase să redevină funcțional. S-au făcut donații în bunuri în valoare de 395.863,57 lei. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a făcut o donație în valoare de 300.000 lei. Asociația „Dăruiește Aripi” a susținut refacerea spitalului printr-o donație de 99.600 lei”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se va deplasa marți, 11 ianuarie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, după ce și-a exprimat surprinderea că unitatea nu și-a reluat încă activitatea.

„Mi se pare ciudat că Spitalul de Boli Infecțioase nu și-a reluat activitatea. Este inadmisibil ca spitalele afectate de incendii, în cursul anului trecut, să fie, încă, nefuncționale. Mi se pare ciudat că aceste spitale, afectate de incendii, nu și-au reluat activitatea. Voi merge la Constanța săptămâna viitoare, la Spitalul de Boli Infecțioase unde a avut loc tragicul incendiu pentru a vedea de ce, încă, nu poate fi redeschis, în contextul în care cazurile COVID-19 sunt, din nou, în creștere”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferință de presă care a avut loc săptămâna trecută.

Ministrul Sănătății va discuta cu autoritățile locale și cu echipa de conducere a spitalului în vederea găsirii unei soluții pentru redeschiderea unității pentru a acorda asistență medicală specializată în condiții de siguranță pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*