FOTO Primăria Constanța: „După mulți ani de neglijare, pasajul de la Gară va deveni un punct de atracție al orașului”

Asociindu-se demersului unui grup de tineri entuziaști reuniți în cadrul Asociației CreativePlus și răspunzând pozitiv solicitării de sprijin a acestora, Primăria Constanța și SC Confort Urban SRL au semnat un Protocol de colaborare cu Asociația Creative Plus, care are ca obiectiv transformarea pasajului de la Gară într-un loc sigur care să funcționeze nu doar ca loc de trecere, ci și ca spațiu în care tinerii își pot petrece timpul liber.

„Pasajul va fi amenajat pentru desfășurarea periodică de evenimente culturale, educative și sociale printr-o amenajare artistică integrată a acestuia. Transformarea acestui pasaj în spațiu propice pentru desfășurarea de activități educative și culturale impune totodată menținerea pasajului în regim permanent, după încheierea proiectului, ca spațiu curat și funcțional”, susțin reprezentanții Instituției.

Proiectul inițiat de tinerii constănțeni se numește „Underground Art Flipping – pasajul de la Gară“, iar la finalul acestuia pasajul va avea trei pereți cu artă murală, un perete cu mesaje educative și un loc special amenajat pentru concerte stradale.

Pentru că proiectul de intervenție artistică este complex și ambițios, acesta a fost împărțit în trei mari categorii, care se vor derula cu respectarea măsurilor de distanțare și de menținere a igienei ce se impun pentru protejarea participanților:

  1. Arta murală (patru pereți) – vor fi realizate mesaje educative pentru dezvoltare durabilă, mesaje pozitive, dar și reguli generale cu tematica reciclare, pentru informarea trecătorilor;
  2. Busking (cântat în stradă) – pentru că există foarte mulți artiști nedescoperiți care au nevoie de oportunități de a ieși la suprafață și de a-și demonstra talentul în arta muzicală, în fiecare lună se va desfășura un concert stradal în care tinerii amatori vor organiza evenimente muzicale și rap battles;
  3. Arta vizuală – Galeriile de artă/expoziție: pasajul are mai multe spații care pot servi ca loc pentru expoziție fotografică și galerii de artă. Locurile respective vor fi amenajate în așa fel încât, lunar, voluntarii proiectului să poată schimba tablourile/fotografiile din vitrine fără a împiedica trecerea prin pasaj.

Inițiativa de amenajare artistică a pasajului de la Gară a generat deja interesul complementar al altor organizații și asociații ale tinerilor din Constanța și din regiune.

„Prin implementarea în comun a proiectului, se va crea perspectiva ca pasajul de la Gară să devină, după mulți ani în care acesta a fost evitat de constănțeni din cauza mirosului, a stării de degradare și a aspectului neîngrijit, un punct de atracție în Constanța și totodată un spațiu primitor pentru evenimente artistice și culturale dedicate tinerilor din municipiu”, au mai precizat sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*