FOTO Primăria Constanța a acceptat să taie 12 arbori sănătoși pentru ca City Park Mall să-și facă sens giratoriu la 150 metri de o mare intersecție

Arborii sănătoși care vor fi tăiați de Primăria Constanța. FOTO Google Maps
Arborii sănătoși care vor fi tăiați de Primăria Constanța. FOTO Google Maps

Nici nu s-au stins ecourile scandalului tăierilor de copaci din Parcul Tăbăcărie pentru construcția apoi extinderea mall-ului, că Primăria condusă de Decebal Făgădău își dă acordul pentru o nouă defrișare. De această dată situația este cu atât mai ciudată cu cât City Park Mall a cerut administrației locale să construiască un sens giratoriu la doi pași de o mare intersecție și la mică distanță de un alt sens. Totul pentru a facilita accesul în parcarea subterană a mall-ului.

În interesul mall-ului

Copacii de pe strada Soveja, în apropiere de intersecția cu Bulevardul Alexandru Lăpușneanu sunt unii dintre cei mai frumoși din orași. Arborii sunt sănătoși și nu au deranjat pe nimeni câteva zeci de ani. Ba chiar au oferit umbră călătorilor care stau în stația de autobuz sau trecătorilor care sunt și așa supărați de faptul că Mall-ul a distrus o bună parte din parc.

Dar iată că vechile obiceiuri ale administrației Mazăre, criticate de simpli constănțeni și de către activiștii de mediu, au fost preluate de noul viceprimar. În luna noiembrie 2015, Primăria Constanța trimitea la Agenția de Protecție a Mediului o solicitare de tăiere de arbori.

Hârtia spune negru pe alb că Primăria vrea să taie 12 arbori sănătoși: 6 platani, 4 tei și 2 frasini de pe spațiul verde al domeniului public în vederea construirii de sensuri giratorii, alveole pentru stația de autobuz și a unei noi benzi de circulație.

Patru zile mai târziu a venit și răspunsul pozitiv al Agenției de Mediu care impunea administrației locale să planteze în compensație câte cinci pomi pentru fiecare arbore tăiat. Condiția era ca arborii să aibe aceeași talie și coronament.

Serviciul de Spații Verzi din Primăria Constanța a recunoscut că solicitantul extinderii infrastructurii pietonale este compania NEPI, cea care se ocupă și de extinderea centrului comercial City Park Mall.

Sensul giratoriu e construit între intersecție și un alt sens
Sensul giratoriu e construit între intersecție și un alt sens

Pomi cu etichetă de reclamă

City Park Mall nu a avut de ales și a plantat arborii – în fond niște copăcei nu mai groși de o mână de adult care au apărut pe bulevardul Marinarilor, între Poarta 1 și Poarta 2 a portului.

Dar centrul comercial nu a ratat ocazia de a-și face reclamă. Cei care iau la pas traseul dintre Poarta 1 și Poarta 2 pot admira copăceii care au agățate ostentativ etichete pe care scrie mare numele de “City Park Mall”. E nevoie să amintim că arborii care vor fi tăiați aveau până la 20 metri, iar cei plantați nu depășesc 4 – 6 metri?

Decizia Primăriei condusă de Decebal Făgădău este una care nu avatajează deloc zona. Sensul giratoriu care urmează să fie construit se află la 150 metri de intersecția Soveja – Lăpușneanu și la 250 metri de sensul giratoriu de la intersecția Soveja – Primăverii. Așadar, nu se poate pune problema unei sistematizări a circulației rutiere, ci dimpotrivă, traficul va avea de suferit din cauza celor care intră sau ies din parcarea subterană a City Park Mall în orice moment al zilei.

Agenția de Mediu Constanța și-a dat acordul
Agenția de Mediu Constanța și-a dat acordul

Societatea civilă critică decizia Primăriei Constanța

Am încercat să aflăm și opiniile celor care s-au implicat în protejarea mediului din Constanța. Cosmin Bârzan, coordonatorul Centrului pentru Resurse Civice din Constanța spune că City Park Mall nu și-a respectat nici acum vechile obligații referitoare la replantarile din Parcul Tăbăcărie.

Cosmin Bârzan. FOTO Adrian Boioglu
Cosmin Bârzan. FOTO Adrian Boioglu

“Consider regretabilă decizia Primariei municipiului Constanța de a autoriza înființarea unui nou sens giratoriu pe strada Soveja, la 250m de unul existent și funcțional. Se poate vedea cu ochiul liber că traficul este destul de fluid pe acea porțiune, prin urmare un nou sens giratoriu nu se justifică.

Problema devine cu atat mai gravă cu cât amplasarea noului sens va însemna eliminarea a 12 arbori perfect sănătoși, într-o zonă unde spațiul verde este precar. Cu toții știm ce proteste a provocat construirea City Park în 2005, când o mare parte din constănțeni s-au opus tăierii a 400 de copaci pentru a face loc unui mall. Nici până azi investitorul nu și-a onorat obligațiile de mediu, care prevedeau plantarea a de 6 ori mai mulți copaci decât cei tăiați”, a declarat Cosmin Bârzan pentru Constanța NEWS.

Analistul politic Mihai Petre susține că este vorba de o agresiune constantă împotriva mediului înconjurător pe care Administrația Locală o derulează în ultimii 15 ani.

“În municipiul Constanța astăzi nu se justifică tăierea a niciunui copac sănătos pentru că avem un adevărat deficit de copaci sănătoși

Mihai Petre, analist politic
Mihai Petre, analist politic

care să ofere un volum de oxigen capabil să se bată astăzi pe volumul noxelor din Constanța și în același timp nu se justifică betonarea a nici măcar un milimetru de spațiu verde. Astăzi Constanța se află cu mult sub media Uniunii Europene de spațiu verde pe cap de locuitor, așa că oricine indiferent de nume și de putere care taie un copac sănătos, face un act care e îndreptat împotriva sănătății cetățeanului pe termen mediu și lung. Eu nu-i înțeleg pe cei de la City Park Mall, după ce au distrus o bucată din parcul Tăbăcărie nu vor să se oprească și respecte cu adevărat mediul înconjurător din Constanța. Sper ca măcar în al 12-lea ceas, această acțiune, dacă tot este devoalată, să fie oprită de autorități.

În cazul în care instituțiile statului: Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și Primăria Municipiului Constanța nu vor acționa în vederea opririi acestei agresiuni împotriva mediului înconjurător putem să tragem concluzia că ele acționează în cârdășie împotriva municipiului Constanța și a constănțeanului”, a declarat Mihai Petre pentru Constanța NEWS.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

7 Comments

 1. Dupa ce ca semaforul de pe Soveja are 90 secunde de rosu, acest sens va lungi si mai mult asteptarea. O alta dovada ca nu exista spiritul comunitatii ci doar egoism. Primaria nu are treaba cu oras si interesele celor care locuiesc in el, ci doar cu interesele proprii

 2. Trist dar…. dupa cum se vede ne meritam Soarta un natie de coruptii si spagari ….. pacat de copii pe care ii avem nascuti si crescuti in aceasta mizerie de tara fara nici un viitor ! AMIN

 3. sa atace aceste hotarari in contencios administrativ si sa ceara si suspendarea efectelor pana la solutionare.
  in plus, pe bd-ul Marinarilor, multi dintre pomisorii plantati de primarie au fost taiati de un “ninja” iar ceilalti au fost pur si simplu scosi si inlouiti cu cei de la City.
  Ideea era sa se planteze acolo unde nu sunt, nu unde erau deja proiectati de pe vremea lui Ceausescu si nicidecum sa taie arbori sanatosi
  Trist este ca am fost asigurati ca nimeni nu va mai taia pomi si nu va mai construi pe spatiul verde, dupa scandalul cu city.

 4. Dacă intersecția majoră Soveja Lăpușneanu rămâne semaforizată, la orele de vârf coada la semafor va bloca acest nou giratoriu.
  Problemele de trafic nu se pot rezolva punctual, cu giratorii în care șoferii circulă haotic, iar polițiștii stau ascunși puși pe șantaj.
  Propun ca în toate giratoriile din oraș să fie montate camere de supraveghere iar cei ce nu respectă banda, nu semnalizeaz corect sau nu dau prioritate să fie avertizați în scris apoi sancționați.

 5. Suntem niste complici la aceasta distrugere a parcurilor din Romania. Daca chiar va pasa’ nu mai cumparati nimic din city parc. Mergeti doar la plimbare ca in parc’ folositile grupurile sanitare si plecati.atat timp cat va faceti piata acolo sunteti niste complici la toata hotia din parc si demonstrati ca pentru comoditatea voastra sunteti in stare sa treceti peste cadavre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*