FOTO Misiune de cercetare-supraveghere la platformele petroliere marine, în cadrul Exercițiului „Shield Protector 22”

Misiune de cercetare-supraveghere la platformele petroliere marine. FOTO SMFN

Forțele Navale Române desfășoară, în perioada 21-23 iunie, activități complexe de instruire și trageri de luptă, pe mare, în aer și în teren, în zona Constanța-Mangalia și în spațiul maritim al României din Marea Neagră, pentru creșterea interoperabilității între forțele participante și pentru executarea misiunilor de foc planificate în anul de instrucție 2022.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), aproximativ 800 de militari din structurile Flotei, Bazei Logistice Navale „Pontica”, Brigăzii 243 Radioelectronică și Observare „Callatis”, Direcției Hidrografice Maritime și Centrului 110 Comunicații și Informatică exersează proceduri operaționale standard pentru supraveghere navală, cercetare-neutralizare mine marine, menținerea imaginii maritime și aeriene, precum și pentru asigurarea informativă, logistică și hidrografică în timpul ducerii acțiunilor de luptă.

Pe mare, Grupul de Luptă Maritim este alcătuit din șase nave și două elicoptere Puma Naval, iar de pe uscat acțiunile acestui pachet de forțe este susținut de două dispozitive mobile de lansare rachete.

În conformitate cu legislația internațională, Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, în care au fost anunțate coordonatele raioanelor maritime in care se execută trageri navale de artilerie, perioada și intervalul orar în care raioanele respective, din Zona Economică Exclusivă și din Zona Contiguă a României sunt periculoase pentru navigația la suprafață și în imersiune, fiind recomandată menținerea unei distanțe de siguranță.

„Shield Protector” este un exercițiu anual, planificat și organizat de Forțele Navale Române și vizează consolidarea deprinderilor echipajelor navelor și a structurilor de comandă, în aplicarea procedurilor standard NATO de luptă împotriva amenințărilor în cele trei medii, aerian, de suprafață și subacvatic.

Tot în cadrul Exercițiului „Shield Protector 22”, forțele participante au efectuat și o misiune de cercetare-supraveghere la platformele petroliere marine, au anunțat miercuri, 22 iunie, Forțele Navale Române. De altfel, reprezentanții SMFN au precizat de curând că monitorizează, sistematic, spațiul naval românesc.

Misiune de cercetare-supraveghere la platformele petroliere marine. FOTO SMFN

„Spațiul naval (maritim și fluvial) al țării noastre este monitorizat, permanent, de navele militare și de structuri specializate ale Forțelor Navale Române, în colaborare cu alte instituții care fac parte din sistemul de Apărare, ordine publică și siguranță națională. După atacarea Ucrainei de către Federația Rusă și declanșarea războiului la granițele României, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de întărire a vigilenței și de supraveghere a zonei maritime și fluviale din responsabilitatea Forțelor Navale Române”, au transmis reprezentanți ai SMFN.

După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea granițelor maritime ale țării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră.

În conformitate cu prevederile Convenției Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării, atât în Zona Contiguă, cât și în Zona Economică Exclusivă a României, toate celelalte state beneficiază, în condițiile prevăzute de dispozițiile pertinente ale Convenției, inclusiv pentru navele lor militare, de libertatea de navigație, precum și de alte libertăți legate de utilizarea mării în scopuri licite.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*