Parcometre cu plată contactless și alimentate cu energie solară, la Constanța

Consilierii locali ai PSD Constanța cer modificarea tarifelor la parcare în municipiul Constanța

Primăria Constanța a montat și pus în funcțiune 31 de automate electronice pentru plata parcării publice, în zonele 0, 1 și 2 din municipiul Constanța.

Potrivit autorităților locale, echipamentele răspund nevoii de mobilitate a locuitorilor și turiștilor și sunt situate în următoarele locații:

Zona 0 – Municipiul Constanța:

  • șapte pe bulevardul Tomis, în zonele Farmacia Minifarm, SPIT Constanța, Banca BRD, Poșta Mare, Primărie, Sala Sporturilor, Lupoaică;
  • două pe strada Traian, în zonele Curtea de Apel Constanța și Tribunal/ Judecătorie Constanța;
  • unul pe strada Termele Romane;
  • două în Portul Turistic Tomis.

Parcometrul demo situat pe strada Sarmisegetuza a fost mutat în zona Steaguri și permite plata parcării numai cu monede și card bancar contactless. De asemenea, întrucât în parcarea de la Poarta 1 va fi organizarea de șantier pentru proiectul „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța – etapa II”, parcometrele din această zonă vor fi relocate în stațiunea Mamaia.

Zona 1 – Municipiul Constanța:

  • două pe bulevardul I.C. Brătianu, în zona ICIL-ING Bank și Complex;
  • unul pe Șoseaua Mangaliei – Gara CFR;
  • două pe strada Griviței – zonele Facultatea de Stomatologie și Biserica Adormirea Maicii Domnului – Tomis Mall;
  • unul pe strada Ștefan Mihăileanu, în zona Piața Griviței;
  • unul în zona Capitol;
  • trei pe strada Mircea cel Bătrân, în zonele Universității Maritime din Constanța, Parc Tomis II – Complex și Parc Tomis II – Mega Image;
  • două în zona Tomis III, în incinta Pieței și parcarea Alfa Beta;
  • unul pe strada Suceava, în zona Brotăcei – Complex – Mega Image.

Zona 2 – Municipiul Constanța:

  • pe strada Mircea Cel Bătrân în zona Faleza Esplanada;
  • pe strada Unirii în zona Complex – Mega Image;
  • pe bulevardul Regina Elisabeta în zona Cazino / Acvariu;
  • pe strada Traian – Parcare zona BCR – Gară;
  • pe strada I.L. Caragiale, în zona Casa de Cultură;
  • Parcul Tăbăcărie, în parcarea din zona Bazin Înot/ Biserica Sf. Mina.

Echipamentele prezintă o serie de avantaje pentru cetățeni. Acestea permit plata parcării în mod direct, fiind acceptate mai multe modalități de plată: bancnote, monede și card bancar contactless. În situația apariției unei defecțiuni la o modalitate de plată, celelalte modalități funcționează în parametri normali, fără a bloca sistemul. Configurarea modalității de plată a parcometrelor se realizează după numărul de înmatriculare. Este bine de știut că automatele nu dau rest.

Automatele electronice de plată a parcării funcționează în regim autonom, cu energie solară, acumulatorii reîncărcabili permit funcționarea independentă 24 de ore din 24. Patru dintre parcometrele instalate în municipiul Constanța sunt prevăzute cu modul de detecție a gradului de poluare.

Vă reamintim faptul că plata parcării în municipiul Constanța este reglementată conform HCL nr. 123/2021. Tarifele aplicate la parcometre sunt următoarele:

Zona 0 – tarifare non-stop, 4 lei/h, prima oră 2 lei (conține primele 30 de minute gratuite), 2 ore – 6 lei, 3 ore – 10 lei.

Zona 1 – tarifare non-stop, 3 lei/h, prima oră 1,5 lei (conține primele 30 de minute gratuite), 2 ore – 4,5 lei, 3 ore – 7,5 lei.

Zona 2 – tarifare non-stop, 1 leu/h, prima oră 0.5 lei (conține primele 30 de minute gratuite), 2 ore – 1,5 lei, 3 ore – 2,5 lei / 1 zi ( 24 ore ) – 20 lei / 7 zile -100 lei.

Parcometrele pentru stațiunea Mamaia urmează să fie montate și puse în funcțiune până cel târziu la sfârșitul lunii aprilie, pentru a putea fi utilizate începând cu 01 mai 2022, data de începere a sezonului estival.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*