FOTO Aeroportul Mihail Kogălniceanu va fi reabilitat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape 230 de milioane de lei

Aeroportul Mihail Kogălniceanu va fi reabilitat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. FOTO: AIMK

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a semnat joi, 4 mai, un contract important de finanțare, prin fonduri europene (POIM), necesar pentru respectarea tuturor cerințelor de siguranță, securitate, igienă, confort și a exigențelor aferente spațiilor de tranzit aeroportuare de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.

Astfel, potrivit reprezentanților AIMK, contractul de finanțare a fost semnat pentru proiectul „Dezvoltare terminal, turn de control și parcare pentru Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța”.

„Dezvoltarea terminalului existent reprezintă un element esențial în dezvoltarea Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța și a traficului de pasageri aferent. Extinderea terminalului este necesară pentru implementarea conceptului de nod de tranzit în cadrul aeroportului, facilitând legăturile între zboruri cu diverse destinații”, au precizat sursele citate.

Printre obiectivele urmărite se numără:

  • îmbunătățirea organizării serviciilor aeroportuare;
  • îmbunătățirea infrastructurii și diminuarea fragmentării;
  • dezvoltarea și adaptarea serviciilor aeroportuare la nevoile aflate în continua schimbare ale populației;
  • creșterea satisfacției și siguranței pasagerilor;
  • adaptarea la noile standarde de echipamente;
  • asigurarea funcționării sustenabile și cost-eficiente a aeroportului pe termen mediu și lung;
  • îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului aeroportuar.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  • total suprafață construită propusă clădire rezultată: 11.300 mp;
  • total suprafață desfășurată propusă clădire rezultată: 15.983 mp.

„Totodată, la realizarea proiectului s-au implementat soluții tehnice pentru a reduce cât de mult posibil consumul de energie. De asemenea soluțiile propuse asigură un impact cât mai mic asupra mediului, implementând măsuri precum izolarea termică corespunzătoare a anvelopei clădirii și evitarea punților termice, managementul controlului solar pe fațade, etc”, au mai transmis reprezentanții AIMK.

Valoarea totală a proiectului finanțat cu fonduri europene este de 229.484.421,37 lei (inclusiv TVA). Din această sumă, cheltuielile totale eligibile actualizate ale proiectului sunt de 193.080.418,34 lei. Cheltuielile totale nerambursabile sunt de 164.118.355,59 lei, în timp ce cheltuielile totale de ajutor de stat și contribuția proprie sunt de 28.962.062,75 lei. Intensitatea intervenției, adică procentul de finanțare din fonduri europene, este de 85 la sută. Proiectul trebuie implementat până la data de 31 decembrie 2023.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*