Faleza din Costinești este în pericol de prăbușire dacă nu se intervine în scurt timp

Faleza din Costinești este în pericol de a se prăbuși. FOTO Facebook/Bogdan Bola

Faleza din Costinești ar fi trebuit să intre demult într-un complex proces de reabilitare, dar acest lucru întârzie să se întâmple, spune directorul ABADL, Bogdan Bola. Ultimele lucrări de stabilizare a țărmului mării în zona falezei Costinești, cu caracter provizoriu au avut loc în 2012, iar acum, starea falezei s-a agravat în iarna anului 2018-2019, când fenomene hidrometeorologice complexe au dus la punerea în pericol a stabilității întregii faleze și a construcțiilor din zonă. De atunci, se întâmplă des fenomene de alunecare și de prăbuşire a falezelor, care, în contextul nerealizării de urgență a lucrărilor de stabilizare, conduc la un impact negativ asupra țărmului mării.

Potrivit unui studiu făcut în zonă, o bună parte din faleză se află într-o stare critică, existând pericolul real ca planșele de beton, care au rol de susținere, să se disloce și să se prăbușească, iar acest lucru va antrena după sine și afectarea căilor de comunicații – stradă, rețele de alimentare cu energie electrică, canalizare, apă etc.

„ABADL a propus pentru anul 2020 în cadrul “Listei obiectivelor de investiții pe anul 2020 cu finanțare integrală sau parțială din surse proprii” elaborarea studiului de fezabilitate, pentru refacerea falezei din localitatea Costinești. Trebuie neapărat să reușim să punem în mișcare acest proiect de reabilitare, deoarece de el depinde siguranța constănțenilor care locuiesc în zonă dar și o mai bună promovare a turismului în Costinești. Cu toate că zona falezei, unde există pericol de prăbușire, este închisă, mulți inconștienți se aventurează sub plăcile și grinzile grele de sute de kg, pentru amuzamentul propriu. Sper doar ca blocajul economic în care ne aflăm, din cauza epidemiei cu coronavirus, să treacă mai repede și sunt convins că vom putea găsi astfel, fondurile necesare pentru începerea lucrărilor“, a precizat directorul instituției, Bogdan Bola.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*