„Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor”, vernisată la Muzeul de Istorie din Constanța

„Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor”, vernisată la Muzeul de Istorie din Constanța

Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, organizează la Constanța, în perioada 11 – 30 noiembrie, “Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre”.

Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.

Vernisajul expoziției va avea loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La vernisaj vor participa reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelența Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România și domnul Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.

Expoziția este organizată pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerantă în principalele orașe din România – în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.

Totodată, expoziția este prezentată la Constanța, cu sprijinul Primăriei, ca parte a programului de acțiuni al municipalității menite a celebra Ziua Dobrogei/14 Noiembrie; ea deschide, de facto, programul de acțiuni al Primăriei dedicat celebrării Zilei Dobrogei.

Cu această ocazie, municipalitatea evidențiază rolul fundamental al comunităților etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală și națională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanța acestor comunități în viața municipiului Constanța, a județului Constanța, a regiunii Dobrogei și a țării.

Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanțial în istoria și cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaș, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităților respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.

Persoanele interesate pot vizualiza, de asemenea, filmul video al expoziției la linkul: https://drive.google.com/file/d/1uhnZZHE1QwVD2IFKt5Wq6gwc1YumlDGy/view.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*