Bugetele alocate de CJ Constanța instituțiilor de sănătate publică din județ se ridică anul acesta la peste 630 de milioane de lei

Ședința Consiliului Județean Constanța. FOTO cu rol ilustrativ

Consiliul Județean Constanța s-a întrunit astăzi, 21 aprilie 2021, pentru a dezbate și aproba cele 45 de proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi. Cele mai importante puncte ale ordinii de zi au fost reprezentate de aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Constanța, dar și cele privind bugetele de venituri și cheltuieli ale instituțiilor din subordine.

Astfel, bugetul propus pentru anul curent, în valoare totală de 458.394.006 de lei, al Consiliului Județean Constanța, a fost adoptat cu un număr de 31 voturi. Proiectul votat a mai prevăzut și aprobarea cheltuielilor aferente anului 2021, care se ridică la suma totală de 509.963.648 de lei. De aici rezultând un deficit de 51.569.642 de lei, care va fi acoperit integral din excedentele anilor anteriori. Tot în cadrul acestui proiect a fost aprobată și suma destinată investițiilor aferente anului 2021, care se ridică la valoarea totală de 210.314.492 de lei. Menționăm faptul că bugetul anului curent este cu 64.487.192 de lei mai mare decât cel al anului precedent, iar pentru secțiunea investiții, anul acesta, bugetul a fost suplimentat cu 55.690.018 de lei față de anul 2020.

„Pentru anul acesta am încercat, și sunt convins că am reușit, să alcătuim un buget de venituri și cheltuieli cât mai echilibrat cu putință. Am ținut cont, în special, de situația pandemică la nivel național și internațional, dar și de efectele pe care aceasta le-a avut asupra economiei locale. Astfel, au fost alocate sume consistente în sănătate, dar și pentru protecție socială. Un aspect foarte important al alocărilor bugetare din acest an au fost investițiile, asupra cărora ne-am aplecat în mod deosebit, pentru a contribui și noi, pe lângă Guvernul României, la relansarea economiei locale. Cu siguranță nu ne vom opri doar la aceste alocări. Pe măsură ce vor mai veni sume din cotele destinate județului nostru, dar și în urma deschiderii de noi axe de finanțări nerambursabile, vom acorda o atenție și mai mare sectorului investițional”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Totodată, în ședința de astăzi au fost aprobate și proiectele de hotărâri care privesc bugetele instituțiilor subordonate. Mai exact, bugetele instituțiilor de sănătate din județul Constanța se ridică la valoarea de 631.433.017 lei, din care Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța are un buget de 595.317.804 lei, iar Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie are un buget de 36.115.213 lei.

Pentru învățământ, în acest an bugetul alocat se ridică la 5.080.685 lei, din care 4.420.492 lei au fost alocați instituțiilor de învățământ special. Asistența socială, are și ea un buget total de 164.715.892 lei, pentru anul curent, din care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța primește 158.795.463 lei, iar Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea, primește suma de 5.920.429 lei.

Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța, primesc anul acesta un buget total de 51.953.078 lei. Astfel, bugetele alocate pe fiecare instituție sunt: 10.590.330 lei pentru Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, 2.565.000 lei pentru Muzeul de Artă Constanța, 7.717.750 lei pentru Teatrul de Stat Constanța, 4.067.515 lei pentru Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare”, 5.212.000 lei pentru Biblioteca Județeană “I.N. Roman”, 7.688.000 lei pentru Centrul Cultural Județean “Teodor T. Burada” și 14.112.483 lei pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Consiliul Județean Constanța, a aprobat în ședința de astăzi și bugetul Direcției Generale de Evidență a Persoanelor, care se ridică la valoarea de 5.342.693 lei, precum și cel al Direcției Județene de Pază, în cuantum de 12.717.150 lei.

Au fost dezbătute și aprobate și proiectele de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, dar și cel privind Programul cu obiectivele și lucrările de drumuri și poduri pe anul 2021, finanțate din bugetul Județului Constanța. De asemenea, a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor, prețurilor și coeficienților ce vor fi aplicate în anul 2021 de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, în reorganizare judiciară, în calitate de operator în relația cu Consiliul Județean Constanța. Astfel, pentru anul 2021, regia are un buget total de 70.997.440 lei, din care 5.028.120 au fost alocați pentru investițiile pe care această companie dorește să le realizeze în acest an. Pentru Programul cu obiectivele și lucrările de drumuri și poduri pe anul 2021, consilierii județeni au alocat suma de 50.359.000 lei, din care 12.370.000 lei sunt destinați lucrărilor noi pe drumurile județene, iar diferența este destinată lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor. Față de proiectul privind tarifele, prețurile și coeficienții ce vor fi aplicate în anul 2021 de către Regie, acestea rămân în general aceleași cu cele din anul anterior, cu excepția celor pentru estetică rutieră și transport materiale, care în acest an scad cu un procent situat între 5 și 30 la sută față de anul trecut.

Consiliul Județean Constanța este preocupat în permanență, să găsească cele mai bune soluții, pentru creșterea gradului de calitate al serviciilor medicale oferite locuitorilor județului nostru, dar și a celor din regiune sau turiștilor veniți pe litoralul românesc, în sezonul estival. De asemenea, necesitatea unei infrastructuri medicale cu un înalt nivel de răspuns față de nevoile stringente ale structurilor internaționale cantonate în regiune, datorită poziției geostrategice a țării noastre, obligă instituția noastră să readucă în atenția publică, realizarea unui Spital Regional de Urgență, în județul Constanța. Astfel, a fost adoptat cu un număr de 32 voturi, proiectul de hotărâre privind transferarea unui teren în suprafață de 111.272 mp din domeniul public al Statului Român, în domeniul public al Județului Constanța, pentru demararea procedurilor necesare realizării acestei investiții.

Tot în ședința de astăzi, consilierii județeni au adoptat Hotărârile privind trecerea din domeniul public al Statului Român, în domeniul public al Județului Constanța, a “Palatului Administrativ” și a imobilului “Bloc L4”, aflate în acest moment în administrarea Consiliului Județean Constanța, conform solicitării Ministerului de Finanțe, care se bazează pe interpretarea prevederilor Deciziei nr. 1 din 2014, a Curții Constituționale.

Alte proiecte adoptate, aflate pe ordinea de zi a ședinței, de către Consiliului Județean Constanța, au fost cele privind aprobarea organigramelor și a statului de funcții pentru următoarele instituții: Muzeul de Artă Constanța, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de mare”, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Ședința de astăzi s-a ținută în regim de videoconferință și au fost prezenți un număr de 36 de consilieri județeni, dintr-un total de 37 de consilieri, cu mențiunea că s-a votat constatarea încetări de drept a mandatului de consilier județean a lui Alexandru Mârșu, ca urmare a demisiei acestuia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*