FOTO Misiune a pompierilor constănțeni pentru distrugerea muniției neexplodate din cele două conflagrații mondiale

Misiune de distrugere a muniției neexplodate din cele două conflagrații mondiale. FOTO: ISU Constanța

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a executat miercuri, 5 octombrie, o misiune de distrugere a muniției asanate pe teritoriul județului.

Astfel, la Poligonul Complex de Trageri Capu Midia, aparținând Ministerului Apărării Naționale, au fost distruse prin explozie, folosind procedeul electric, 384 elemente de muniție din Primul și al Doilea Război Mondial, după cum urmează: proiectile de artilerie de diferite calibre și muniție de infanterie (cartușe, grenade ofensive și defensive, bombe de aviație).

Dat fiind faptul că multe dintre munițiile rămase neexplodate din timpul celor două conflagrații mondiale sunt descoperite de populație în timpul efectuării unor lucrări de construcții sau a unor lucrări agricole și având în vedere pericolul la care sunt expuşi cetăţenii care le descoperă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al județului Constanța reamintește măsurile ce trebuie respectate în astfel de situaţii:

  • nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
  • nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
  • nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
  • nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
  • nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
  • nu lăsați copiii să se joace cu asemenea muniții;
  • lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.

Când se execută lucrări și se depistează muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță organele specializate în astfel de misiuni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*