Discriminarea, explicată de polițiștii constănțeni elevilor din școli și centre de plasament

Discriminarea, explicată de polițiștii constănțeni elevilor din școli și centre de plasament

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Constanța au desfășurat în această săptămână activități de informare în cadrul unităților de învățământ (Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, Școala Gimnazială nr. 20 „Marin Sorescu” și Școala Gimnazială nr.31), precum și la centrele de plasament din municipiul Constanța.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii constănțeni au prezentat aspecte ale legislației interne și internaționale care reglementează discriminarea, oferind informații privind formele de manifestare a acesteia și rolul instituțiilor competente în constatarea formelor de discriminare.

Polițiștii au explicat copiilor faptul că discriminarea este o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane, din cauza apartenenței lor la un anumit grup social. Deși există mai multe forme de comportamente discriminatorii, toate au în comun faptul că implică o anumită formă de excludere sau de respingere.

Legislația românească recunoaște următoarele criterii de discriminare: rasa, naționalitatea, etnia, limba, religia, categoria socială, convingerile, sexul, orientarea sexuală, vârsta, diferite boli sau apartenența la o categorie defavorizată.

De asemenea, polițiștii au accentuat faptul că unele forme ale discriminării pot intra în sfera legislației penale, situație în care cel lezat se poate adresa unității de Parchet competente sau Poliției. Totodată, Parchetul sau Poliția se pot sesiza și din oficiu asupra unor astfel de fapte penale.

Activitatea se înscrie în Programul național de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*