Vergil Chițac într-o nouă postare pe Facebook: „Constanța este un șantier pentru că așa trebuie să fie!”

Lucrările executate pe Bd. Lăpușneanu - 1 Decembrie. FOTO Facebook

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a explicat printr-o nouă postare pe Facebook de ce în oraș sunt deschise alte șantiere înainte de a se închide cele în lucru, precizând că este vorba numai despre banii europeni destinați acestor lucrări, care ar fi altfel pierduți.

„Dragi prieteni, Constanța <<este un șantier>> pentru că așa trebuie să fie. Din păcate, altă variantă pentru a repara ceea ce este stricat nu avem. Fie ne asumăm o perioadă de vaste lucrări pentru a reclădi orașul (la propriu!), fie lăsăm totul cum era înainte, ne strângem lucrurile și așteptăm să treacă timpul. Acesta e răspunsul, foarte pe scurt, pe care îl acord acelora care se declară scandalizați de lucrările din oraș. Acum, dați-mi voie să mă explic. Fiecare proiect de infrastructură (str. Ștefan cel Mare și împrejurimile, Bd. Lăpușneanu – 1 Decembrie și cele care urmează să fie deschise) reprezintă investiții distincte, de sine stătătoare, având la bază contracte și finanțări diferite. Toate proiectele demarate și cele care vor începe în curând sunt finanțate, în proporție de 98%, din fonduri europene nerambursabile. Iar aici legea este foarte clară și nu lasă loc de interpretări: suntem OBLIGAȚI ca în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului cu antreprenorul să începem lucrările, altfel pierdem banii. Și nu vorbim de mărunțiș, ci de zeci de milioane de euro, bani pe care Constanța nu are de unde să îi asigure pentru dezvoltare. S-a întâmplat deja așa ceva în cazul Parcului Arheologic, constănțenii au plătit scump, prea scump, ceva ce puteau obține gratuit. Așadar, nu puteam aștepta finalizarea lucrărilor pe Bd. Lăpușneanu pentru a le demara pe cele din zona Ștefan cel Mare și nici invers. Am primit banii, trebuia să începem lucrările sau îi pierdeam”, a explicat primarul Constanței în postarea sa.

Tot aici el îi asigură pe locuitorii orașului că toate aceste lucrări sunt în grafic, iar acolo unde acestea înaintează mai greu, de vină sunt furnizorii de utilități, care își au propriile execuții.

„Toate șantierele deschise la bulevarde au termen de execuție de 18 luni și suntem în grafic cu acestea. La Bd. Lăpușneanu, odată ce am decopertat trotuarele dinspre parcul Tăbăcărie, am descoperit că acestea urmau să se prăbușească în scurt timp și a fost nevoie să construim un zid de sprijin, lucrare neprevăzută la momentul proiectării. În ceea ce privește șantierul Ștefan cel Mare, mergem în urma furnizorilor de utilități, cărora le-am impus să își schimbe graficele de lucrări și să prioritizeze schimbarea conductelor în această zonă. Altfel, conform graficelor RAJA și a ex RADET, curând ar fi fost nevoie să distrugem ce s-a construit cu efort și bani mulți pentru ca aceștia să își execute propriile lucrări. O situație complet absurdă, pe care, din păcate, o întâlnim des în toată țara”, a explicat edilul.

El susține că tocmai aceste șantiere deschise arată dorința autorităților locale de a „face treabă” și susține că „toate lucrurile bune vin cu un cost”.

„Constănțeni, înțelegem că lucrările generează disconfort, acest lucru este dincolo de orice îndoială, dar vă invit să gândim pragmatic: dacă nu am fi deschis niciun șantier până acum era mai bine? De când „a transforma orașul în șantier” a devenit un lucru negativ? Acesta reprezintă cel mai solid argument că noua echipă de la Primăria Constanța este aici pentru a face treabă. Vrem să reparăm acest oraș, să îl punem pe picioare și să-l dezvoltăm, nu să-l privim impasibili cum devine o ruină. Așa este, toate lucrurile bune vin și cu un cost. În cazul nostru, costul se reduce doar la o perioadă de stres, nervi și disconfort, pentru că banii ni-i dau alții. E prea mult? În ceea ce mă privește, sunt convins că datorăm asta Constanței, atât de greu încercată față de alte orașe care au trecut deja prin etapa disconfortului. Noi, cei din echipa Primăriei, putem doar să vă asigurăm că va merita tot efortul. Pe deplin. Vă mulțumesc”, și-a încheiat Vergil Chițac postarea pe Facebook.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*