Directorul ARSVOM Constanța, Daniel Manole, reținut de procurorii DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat

Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost reținut de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanța, pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie, fiind acuzat, între altele, de constituire a unui grup infracțional organizat și luare de mită. Alături de Manole au mia fost reținute alte trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor. În plus, în cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

În ordonanțele procurorilor se arată că în perioada septembrie – noiembrie 2020, Daniel Manole, în calitatea de director al ARSVOM, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea a unui număr de patru nave – trei de salvare și una de depoluare, în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că ARSVOM este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală. De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar ar fi mimat construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia”, arată procurorii anticorupție.

Pentru contribuția sa, Manole ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ trei procente – circa 2.000.000 de lei, din sumele plătite de ARSVOM către societatea care a livrat navele.

Daniel Manole și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.