Comuna Peștera are un sistem modern de colectare a apelor uzate,

Primăria Peștera. FOTO Adrian Boioglu
Primăria Peștera. FOTO Adrian Boioglu

Vești bune pentru locuitorii comunei Peștera: localitatea are începând de luni, 28 martie, un sistem modern de colectare a apelor uzate. Proiectul „Construcția rețelei publice de apă uzata în comuna Peștera, județul Constanţa” a fost realizat din fonduri obținute prin Programul de Dezvoltare Locala – PNDL. Valoarea contractului a fost de aproximativ 12 milioane de lei.

Rețeaua de apa din localitatea Peștera are o lungime de peste 20 de kilometri, iar scopul acestei investiții a fost crearea unei infrastructuri adecvate pentru a deservi locuitorii comunei, prin asigurarea accesului la rețelele de utilități publice. Obiectivele principale includ asigurarea alimentării continue cu apă potabilă curată pentru populația locală și reducerea pierderilor de apă din rețeaua de distribuție de apă potabilă și a infiltrațiilor de apă curată în sistemul de canalizare.

„Intenția autorității locale a fost aceea ca locuitorii comunei Peștera să beneficieze de apă de o calitate cât mai bună, astfel că s-a realizat modernizarea întregului sistem de colectare a apelor uzate”, spune primarul localității, Nicoleta Vrabie.

Proiectul a propus realizarea mai multor obiective, respectiv racorduri individuale, rețea de canalizare menajeră, stații de pompare apă uzată, conducte de refulare și stație de epurare. Rețeaua de canalizare are o lungime totală de aproximativ 21.500 metri și a fost amplasată în axul străzilor, excepție făcând străzile asfaltate unde a fost amplasată pe marginea drumului. Rețeaua a fost realizată pe toate străzile din localitate, iar prin intermediul acesteia, apa uzată preluată de la consumatori va fi transportată gravitațional către stația de epurare. Rețeaua de canalizare a fost dimensionată astfel încât să poată deservi toți consumatorii, acoperind întreaga zonă construită a localității. Având în vedere aspectul sinusoidal al profilului longitudinal al traseelor, în câteva puncte coborâte ale profilului au fost prevăzute șapte stații de pompare, care vor asigura, prin pompare în punctele înalte (cumpăna apelor) continuitatea fluxului apei spre stația de epurare.

Apa uzată menajeră colectată prin intermediul rețelei de canalizare de pe teritoriul comunei Peștera va ajunge prin intermediul unei conducte cu nivel liber, într-o nouă stație de epurare amplasată în zona joasă a localității, în imediata apropiere a canalului natural de colectare/descărcare a scurgerilor de suprafață de pe versanți (Valea Peșterii). Acest pârâu ce are un debit permanent destul de mic reprezintă și emisarul în care se va evacua efluentul stației de epurare.

După darea în folosință a noului sistem de colectare a apelor uzate din localitate, va urma o perioadă de aproximativ o lună de monitorizare, pentru a se vedea dacă nu apar probleme în folosința acestuia.

„În condiții de funcționare normala a sistemului, la parametrii proiectați și cu respectarea regulamentului de întreținere, funcționare și exploatare al rețelei, impactul proiectului asupra comunității și asupra mediului este unul pozitiv, contribuind la dezvoltarea durabila a zonei”, a precizat primarul Nicoleta Vrabie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*