Cazul fetiței găsite moartă în localitatea Cernavodă, în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța

Sediul DGASP Constanța. FOTO DGASCP

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța spun că, în cazul fetiței găsite decedată în orașul Cernavodă, familia acesteia se afla în atenția instituției din data de 15 ianuarie 2020, când Telefonul Cazurilor de Urgență 983 a fost apelat de bunica paternă a acesteia.

„Aceasta ne sesiza cu privire la următoarele aspecte: părinții nepoatei sale au locuit la domiciliul ei din Galați, împreună cu minora, iar la momentul respectiv nepoata dumneaei se află în grija exclusivă a mamei. Aceasta își manifesta îngrijorarea referitor la capacitatea mamei de a se ocupa de îngrijirea fiicei sale în contextul în care aceasta era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică”, au precizat sursele citate.

Astfel, potrivit DGASPC Constanța, specialiștii Serviciului Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare și Violență în Familie au purtat discuții telefonice cu bunica maternă a minorei, domiciliată în orașul Cernavodă, care a declarat că familia ei își asumă responsabilitatea creșterii și îngrijirii minorei. De asemenea, DGASPC Constanța a solicitat specialiștilor Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cernavodă efectuarea de verificări, întocmirea unui Plan de Servicii și monitorizare a evoluției minorei în familie.

„În data de 03 martie 2020, specialiștii Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cernavodă ne-au comunicat faptul că minorei i se asigură un mediu securizant și protectiv de către mamă și bunica maternă”, au arătat reprezentanții DGASPC Constanța.

În luna martie a anului 2020, Judecătoria Medgidia a stabilit, provizoriu, domiciliul minorei la domiciliul mamei, deși tatăl minorei solicitase acest lucru. Ulterior, în data de 08 aprilie 2021, instanța de judecată a stabilit domiciliul fetiței la mamă, exercitarea autorității părintești în comun de către ambii părinți și obligarea tatălui la plata unei pensii de întreținere a minorei.

„Pe parcursul instrumentării cazului minorei, specialiștii Serviciului Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare și Violență în Familie din cadrul DGASPC Constanța au efectuat două vizite la domiciliul mamei. Minora prezenta, la momentul celor două vizite efectuate, un aspect general îngrijit, iar mama acesteia a declarat că se ocupă în mod corespunzător de creșterea și îngrijirea fiicei sale, fiind sprijinită de către mama sa, respectiv bunica maternă a minorei în cauză. Totodată, în declarația olografă, redactată în prezența specialiștilor instituției noastre cu ocazia uneia dintre cele două vizite la domiciliul minorei, mama a precizat că o să mențină legătura cu medicul de familie și o să își administreze tratamentul corespunzător”, au mai transmis sursele citate.

Astfel, printr-o adresă primită din partea Direcției de Asistență Socială Cernavodă, specialiștii DGASPC Constanța sunt informați cu privire la faptul că până în data de 24 mai 2021 minora a fost monitorizată săptămânal de către reprezentanții instituției. Ulterior, în data de 27 mai 2021, reprezentanții Direcției de Asistență Socială Cernavodă au revenit la domiciliul mamei, dar aceasta nu a mai răspuns la ușă. Totodată, din cuprinsul adresei menționate anterior, reiese faptul că specialiștii DAS Cernavodă s-au deplasat și în data de 09 iunie 2021 la domiciliul mamei, însă aceasta din nou nu a răspuns la ușă și nici apelurilor telefonice inițiate.

„Ulterior primirii adresei menționate anterior, specialiștii instituției noastre au contactat telefonic reprezentanții Direcției de Asistență Socială Cernavodă și le-au recomandat să se deplaseze la domiciliul mamei însoțiți de poliție și ambulanță. Menționăm că acest caz a fost monitorizat în permanență atât de DGASPC Constanța, cât și de asistenții sociali din cadrul Primăriei Cernavodă iar legătura între cele două instituții a fost ținută în permanență potrivit atribuțiilor ce le revin conform legii. Pe tot parcursul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanța, cât și la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiții bune, bine îngrijit”, au mai transmis reprezentanții DGASPC Constanța.

Polițiștii constănțeni au descoperit marți, 29 iunie, în urma unui apel la 112, într-o locuință din Cernavodă, o fetiță de un an și 10 luni, moartă, aflată deja în stare de putrefacție. La vederea oamenilor legii, mama ar fi încercat să scape prin fugă. După starea în care se afla trupul micuței, se pare că aceasta ar fi murit în urmă cu mai multe zile. Corpul ei a fost transportat la morgă, medicii legiști urmând să determine cu exactitate cauzele decesului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Vrăjeli!! Dacă îi durea undeva de viața copiilor care sunt în pericol la momentul când se efectuează un apel de către o persoană din afara casei, nu mai erau acum copii abuzați/violați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*