Caz disperat: corpul neînsuflețit al unui comandant de navă român, decedat la bord, nu poate fi repatriat

Nava „Vantage Wave”, sub pavilion Liberia. FOTO marinetraffic.com

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a cerut ajutorul autorităților române și președintelui Klaus Iohannis, pentru a interveni pe căile diplomatice și a găsi o modalitate de repatriere a trupului neînsuflețit al unui comandat român de navă, ce a decedat la bordul vasului. Bărbatul a murit în urmă cu aproape două luni și, deși nava respectivă a tranzitat mai multe state din zona Asiei de Sus-Est, până în prezent nu s-a reușit repatrierea acestuia.

Potrivit liderului SLN, Adrian Mihălcioiu, comandantul Sandu Dan a decedat pe nava „Vantage Wave” – sub pavilion Liberia, pe data de 19 aprilie, la patru zile după ce vasul a părăsit un port de încărcare din India.

„S-a simțit rău și, cel mai probabil, a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat fără succes să trimită corpul neînsuflețit către țară, dar fără succes deși vasul a tranzitat pentru acest lucru Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație, în China, dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici până astăzi”, a precizat Mihălcioiu.

El spune că au fost făcute toate demersurile posibile, prin Ambasada României la Beijing, ITF România, compania și agenții navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la București, avocați și consilieri ministeriali  ori politicieni.

„Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate și, ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsuflețit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei  din 19 aprilie, în pofida faptului că toate autoritățile, organismele, organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment.  China se pare că este într-o frică pandemică pentru ca noua tulpină indiană COVID-19 să nu se răspândească în această țară”, a explicat liderul SLN.

Adrian Mihălcioiu precizează că Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut apel la președintele României, Klaus Iohannis, „pentru a interveni pe căile oferite de această demnitate și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit”.

„Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional, prin activitatea lor economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar, și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pământești ale celor care iată, sunt răpuși fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții. Familia și noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni și trupul în pace”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*