Captură impresionantă de țigări de contrabandă în sistem containerizat introdusă fraudulos prin portul Constanta. Patru persoane au fost reținute în acest caz

Captură de țigări în Portul Constanța. FOTO Garda de Coastă

Captură impresionantă de țigări de contrabandă în sistem containerizat introdusă fraudulos prin portul Constanta, iar patru persoane au fost reținute în acest caz pentru infracțiuni de contrabandă, dare de mită în formă continuată si cumpărare de influență în formă continuată.

În data de 30.12.2023, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța și polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului P.C.M.I.I.T al Gărzii de Coastă au realizat o acțiune de prindere în flagrant, în urma căreia s-a dispus ridicarea în vederea confiscării, a sumei de 110.000 dolari, 2167 baxuri țigări provenite din contrabandă și a unei cantități de 21 tone de tutun pentru narghilea. De asemenea, patru persoane au fost reținute pentru o perioadă de 24 de ore, și ulterior, trimise Judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile privind săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată, dare de mită și cumpărare de influență în formă continuată.

Acțiunea reprezintă o etapă a activităților de procedură penală, desfășurate timp de un an și două luni (perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023), de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța. În cauză, a fost documentată activitatea infracțională a mai multor persoane, specializate în traficul cu țigări de contrabandă, în sistem containerizat, prin Portul Constanța.

Din cercetări, a rezultat faptul că țigările de contrabandă și tutun pentru narghilea erau introduse în România prin Portul Constanța ori Constanța Sud Agigea, fiind disimulate în containere prin metoda “capac”. Pentru a crea aparența unui import legal, în documentele de transport, erau menționate bunuri care au mai făcut obiectul unor importuri legale, respectiv ”limonadă”.

Pentru introducerea unui astfel de container în România, suspecții au oferit, cu titlu de mită, organelor cu atribuții de control suma de 175.000 EURO.

Pentru documentarea cauzei, alături de polițiștii de frontieră au acționat reprezentanți ai Direcției Operațiuni Speciale și ai  Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*