Bogdan Huțucă: Parlamentul, industria HoReCa, Ministerul Finanțelor și consultanți fiscali independenți au identificat o modalitate simplă de înregistrare și fiscalizare a bacșișului

Deputatul Bogdan Huțucă / Președintele PNL Constanța. FOTO Arhiva personală
Deputatul Bogdan Huțucă / Președintele PNL Constanța. FOTO Arhiva personală

Președinte PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a precizat marți, 8 noiembrie, că a fost realizat un proiect de lege ce prevede fiscalizarea, cu un procent de 10 la sută, a bacșișului lăsat de clienți, modalitate agreată inclusiv de HoReCa. Proiectul a fost aprobat de Comisia de Buget, Finanțe, al cărei președinte este Bogdan Huțucă.

„Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a identificat alături de reprezentanții industriei HoReCa și departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanțelor o soluție optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu – acordarea și respectiv încasarea în mod curent a bacșișului. Documentarea făcută pentru acest proiect legislativ a luat in considerare si bunele practici care sunt deja aplicate de mai multe state ale UE dar si de SUA. Astfel, am propus un sistem simplu și transparent, pentru ca aceste venituri, încasate dintotdeauna în mod curent în unitățile de alimentație publică și distribuite apoi netransparent angajaților, să aibă o trasabilitate benefică pentru toate părțile implicate dar și o fiscalizare rezonabilă”, arată Bogdan Huțucă.

Proiectul de lege prevede un impozit unic de 10 la sută.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10 la sută si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată. Proiectul de lege, așa cum a fost adoptat de comisie, stabilește în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât și tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacșișul, atât la cel care îl plătește, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate și evită interpretările diferite in aplicare”, arată liberalul Bogdan Huțucă.

Președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci arată că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul cât și în numerar, la opțiunea clientului.

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibila in limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă.

De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10 la sută.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*