Primăria Mihai Viteazu pregătește proiecte pentru dezvoltarea comunei în valoare de peste cinci milioane de lei

Primăria Mihai Viteazu. FOTO Paul Alexe

Primăria Mihai Viteazu are în vedere pentru acest an depunerea mai multor proiecte ce vizează de la modernizarea dispensarelor din cele două localități componente ale comunei, până la reabilitarea drumurilor și definitivarea rețelei de apă.

Astfel, pentru proiectul de reabilitare a dispensarelor se dorește aducerea clădirilor existente la standarde europene, incluzând modernizarea lor prin instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură, precum și dotarea lor cu mobilier și echipamente medicale.

„Primul proiect pe care îl avem în vedere este cel de ar reabilitarea a clădirilor care găzduiesc dispensarul uman din localitatea Mihai Viteazu și cel Sinoe. Este o măsură care se închide pe 31 ianuarie și aș vrea ca până atunci să depunem documentația. Sursa de finanțare este PNRR,, dar documentația nu este încă redactată. Lucrăm acum la ea, mai avem ceva de lucru și la clădiri, să le facem cadastru și intabulare, că nu au, și după aceea să începem redactarea documentelor pentru a depune proiectul”, spune viceprimarul comunei Mihai Viteazu, Adrian Costache.

El a precizat că investiția s-ar putea ridica la aproximativ două milioane de lei, pentru fiecare clădire în parte.

„Deci modernizări înseamnă reabilitare și dotare cu panouri fotovoltaice, cu pompe de căldură, dotarea dispensarelor cu mobilier, cu echipamente medicale, cu tot. Adică aduse la standarde europene. Ele nu sunt extraordinare, nu sunt nici rele, dar necesită investiții. (…) Avem și personal medical, în fiecare dispensa. Avem doctori de familie și asistenți medicali. În localitatea Mihai Viteazul vin în fiecare zi, de luni până vineri, ir în Sinoie vine medicul două zile pe săptămână, fiind populație mai puțină. Lunea și vinerea are program doamna doctor. (…) Ambele localități deservesc undeva la 3.200 de locuitori împreună, conform recensământului, dar care nu e finalizat, încă nu avem cifra exactă. Sinoie reprezintă cam 40 la sută din această populație”, spune edilul comunei.

Cel de-al doilea proiect important pe care administrația locală intenționează să îl pregătească pentru acest an este cel ce vizează extinderea rețelei de apă, o extindere de 20 de kilometri liniari. Proiectul este de maximă urgență, deoarece o parte a populației încă nu are acces la apă curentă. Viceprimarul comunei Mihai Viteazu, Adrian Costache, a declarat pentru CTnews, că acest proiect era important un trai decent al locuitorilor, dar și pentru dezvoltarea localității.

„Cel de-al doilea proiect vizat ar fi de modernizare și extindere a rețelei de apă în localitatea Mihai Viteazu. Pentru că avem o zonă care nu este acoperită de instalațiile de apă, nu avem apă curentă, și oamenii își iau apa din fântâni. Apa freatică a scăzut și nu prea mai este disponibilă. Și vrem ca fiecare cetățean să aibă la dispoziția apă curentă. Este o necesitate de maximă urgență din punctul meu de vedere. Va fi depus tot pe PNRR, undeva în luna martie. Lucrăm la implementarea proiectului. (…) Deci extinderea va fi de douăzeci de kilometri liniari. Conducta existentă în localitate de apă potabilă acoperă, practic, șapte kilometri. Și cu cei 20 în plus am acoperi 100 la sută toată suprafața. Aici e vorba de cred că în jur de 20 de milioane de lei. Din primele estimări și discuția cu consultantul. Adică în discuțiile preliminare, nu am ajuns încă la detalii, dar cam aici, se preconizează”, a explicat viceprimarul din Mihai Viteazu.

Tot în stadiu de discuție se află și un proiect ce prevede construirea a două săli de sport, în incinta școlilor din Sinoe și din Mihai Viteazu.

„Aici, la oră actuală există terenuri sintetice, dar, ca să poată elevii să își desfășoare activitatea și pe timp de iarnă, trebuie să le asigurăm săli de sport acoperite. Ar fi o construcție de la zero, făcută pe actualele terenuri de sport. Cred că valoarea se va ridica undeva la 700, 800 de mii de lei pe fiecare sală în parte. Acum depinde de ce ne spune constructorul. Sunt mai mulți factori. Nu avem discuții, mai mult este vorba despre o inițiere de proiect. Tot prin PNRR vrem să îl să îl implementăm și cât mai repede posibil”, spune Adrian Costache.

Un alt proiect pe care administrația locală îl are în vedere ar fi despre construirea unei piste de biciclete, pe strada principală a localității, unde să fie construite și trotuare, pentru că nu există în acea zonă. Este drumul care duce către școală și astfel elevii se vor putea deplasa în condiții de siguranță.

Viceprimarul comunei Mihai Viteazu, Adrian Costache spune că în derulare, în momentul de față, este proiectul ce prevede modernizarea drumurilor în localitatea Sinoe, lucrări care vor începe imediat anul acesta.

„Sunt două proiecte, unul pe CNI și celălalt pe Anghel Saligny. Aprobate, la finanțare. Pe CNI este vorba de proiectul cu drumurile care au fost distruse în urma inundațiilor din 2019, care este finanțat și urmează să se delibereze și câștigătorul licitației și după aceea să înceapă lucrările. Termen de finalizare în 2024”, a mai explicat Adrian Costache.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*