Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, vizitată de președintele Klaus Iohannis, alături de premierii României și Regatului Belgiei

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, vizitată de președintele Klaus Iohannis, alături de premierii României și Regatului Belgiei

Președintele Klaus Iohannis, alături de premierii României și Regatului Belgiei, Nicolae Ciucă și Alexander De Croo, au vizitat miercuri, 13 aprilie, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Cu această ocazie, în alocuțiunea sa, președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit tuturor militari aliați pentru prezența în România și le-a urat bun venit în țara noastră.

„Militarii noștri și cei din alte state membre NATO, aflați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu umăr lângă umăr, sunt astăzi expresia concretă a hotărârii noastre de a întări în continuare descurajarea și apărarea în regiunea Mării Negre. Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spațiului aliat, asigurăm pacea și liniștea cetățenilor noștri. Dincolo de componenta de securitate, vorbim și de o dimensiune simbolică, aceea de a proteja împreună valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și libertatea fiecărui popor de a-și decide propria soartă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a subliniat în discursul său faptul că NATO este cea mai puternică garanție de securitate pentru România, iar baza de la Kogălniceanu demonstrează că NATO nu este doar în cartierul general de la Bruxelles, ”ci și aici, în teren”. El a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia și atacurile asupra civililor ucraineni.

„Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimii ani. Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina. Condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor rusești asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaționale și ale umanității și deplângem pierderile tragice de vieți omenești, suferințele umane enorme și distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei. (…)Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat aliații să activeze planurile NATO pentru apărare pentru a proteja Alianța. SACEUR  (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa) a decis să disloce elemente ale forțelor NATO de răspuns. Este pentru prima dată când aceste forțe au fost dislocate într-un context de apărare colectivă. Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, militarilor prezenți astăzi, împreună cu frații voștri români, precum și tuturor trupelor aliate, care demonstrează cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO. NATO va continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților. Angajamentul nostru pentru a respecta prevederile articolului 5 din Tratatul de la Washington este de neclintit. Suntem uniți pentru a proteja și apăra Alianța. Libertatea va învinge opresiunea”, a spus Nicolae Ciucă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*