Amenzi în sumă de 25.000 de lei, aplicate de ABADL pentru construcțiile ilegale de pe plaja din Tuzla

Plaja și faleza Tuzla. FOTO ABADL
Plaja și faleza Tuzla. FOTO ABADL

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au făcut parte din echipele mixte de control care au verificat la sfârșitul săptămânii trecute legalitatea construcțiilor și activităților desfășurate pe plaja și faleza din localitatea Tuzla.

Activitatea de control a inspectorilor ABADL s-a finalizat cu o măsură de  remediere a deficiențelor constatate și o amenda în valoare de 25.000 de lei pentru construcții ilegale și nerespectarea măsurilor impuse.

Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, câțiva operatori au fugit la apariția inspectorilor instituției și nu s-au putut face verificări în aceste cazuri. În același timp, pentru alte neconformitățile constatate, care nu țin de competența ABADL au fost notificate Primăria Tuzla, Căpitănia Zonală Constanța, Garda de Coastă și Poliția Tuzla.

„În urma acțiunii de control, precum și în urma verificărilor anterioare efectuate de inspectorii din cadrul ABADL a fost înștiințată Primăria Tuzla că pe faleza din localitate există o serie de construcții realizate fără acte tehnico-juridice. Mai mult, o parte din aceste construcții au extinderi pe plajă afectând prismul de piatră destinat protecției falezei, prism care se află pe domeniul public al statului aflat în administrarea ABADL. În ceea ce privește construcțiile de pe faleza Tuzla, ținând cont că la data prezentei există pe rol un dosar privind revendicarea falezei de către ABADL, care, în conformitate cu prevederile art. 3 din Legea Apelor nr. 107/1996 actualizată, aparține domeniului public și în administrarea ABADL, până la soluționarea litigiului întreaga responsabilitate revine Primăriei Tuzla.  Aceasta trebuie să identifice persoanele care au edificat construcții pe faleza Tuzla și să procedeze la dezafectarea acestora în conformitate cu competențele care revin în baza prevederilor art. 33 din Legea nr. 50/1991 republicată. În prezent există acțiune în revendicare din 22.09.2015, în contradictoriu cu Primăria Tuzla și a CL Tuzla prin care ABADL revendică  suprafața de faleză, care era la momentul acțiunii de 537.253 mp, iar aceasta a ajuns la 655.738 mp în 2018 datorită noilor intabulări/dezmembrări/alipiri, dar și a unor interpretări eronate care au rezultat din date preluate din expertiza topo-geografică. Operatorii care nu au fugit din calea controalelor au declarat că sunt în această situație de mult timp pentru că sunt agreați de Primăria Tuzla, lucru care reiese și din  <<certificatele de oportunitate>> emise de UAT Tuzla către operatorii economici din zonă. Cu siguranță nu va fi ultimul control pe plaja Tuzla”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

De asemenea, inspectorii ABADL au pus la dispoziția Poliției Tuzla un document privind situația agenților economici beneficiari ai contractelor de închiriere asupra sectoarelor de plajă de pe raza UAT Tuzla pentru a lua măsurile ce se impun cu mențiunea că pe aceste sectoare de plajă nu se pot amplasa beach-baruri.

Tot în urma verificărilor în echipe mixte, inspectorii din cadrul ABADL au constatat existența pe plaja localității Tuzla a unor ambarcațiuni destinate agrementului nautic (ski-jeturi și bărci cu motor) fără a exista bază de agrement nautic. Astfel, s-a înștiințat Căpitănia Zonală Constanța și Garda de Coastă că desfășurarea acestei activități în apropierea zonei de îmbăiere constituie pericol, precum și un obstacol pentru turiștii aflați în zona de îmbăiere și au solicitat intervenția acestora în conformitate cu competențele fiecărei instituții pentru identificarea agenților economici care dețin ambarcațiunile, precum și eliberarea zonei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*