Alertă europeană după ce pe piață a apărut un gel dezinfectant, neconform, produs în Turcia. ANPC susține că acesta încă nu a fost găsit în România

Președintele și vicepreședintele ANPC, Paul Anghel și Valentina Piticu, la Constanța

Autoritatea Naţională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunţat că verifică existența pe piața românească a unui gel dezinfectant, produs în Turcia, după ce a fost primită o alertă europeană potrivit căreia acesta ar fi periculos pentru sănătate.

Vicepreşedintele ANPC, Valentina Veronica Mitran Piticu, a declarat vineri, la Constanţa, că alerta a fost primită din Danemarca, iar substanța periculoasă ar fi metanolul, care ar fi în gelul respectiv într-o concentrație prea mare, de peste 11 la sută.

„Gelul e venit prin sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene – RAPEX și este pus ca alertă de Danemarca. Produsul respectiv este cu origine Turcia. O să-l verificăm pe piață, noi încă nu l-am găsit. E pus doar pe alertă, știm de existența lui. S-ar putea să existe, dar trebuie să-l găsim efectiv,  cu tematică de control plecat efectiv pe teren și văzut unde el există. El abia a fost primit pe alertă. (…) Substanța periculoasă acolo e metanolul, are 11,6 la sută (concentrație – n.r.)”, a declarat Valentina Piticu.

Prezent și el la Constanța, directorul general al ANPC, Paul Anghel, a precizat că pe acest site al Uniunii Europene apar săptămânal alerte cu produse considerate neconforme, iar comisarii de la Protecția Consumatorului vor verifica dacă pe piața românească au intrat astfel de produse.

„În rapoartele săptămânale, mai ales în ultima perioadă, există foarte multe alerte în ceea ce privește măștile faciale, fie că vorbim de măștile de protecție, măștile medicale sau orice alt tip de măști. Și, în ultima perioadă, statele membre au anunțat cu privire la alte produse care au fost considerate neconforme, iar gelul respectiv face parte din această categorie. În urma acestui call al Danemarcei noi ne vom sesiza și vom face verificări în teren pentru a vedea dacă pe piața românească au intrat aceste loturi de produse și, dacă au intrat, cât din ele s-au vândut și cât din ele reprezintă și ce pericol reprezintă”, a precizat Paul Anghel.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*