Adolescenți amendați de polițiști pentru că ar fi tulburat liniștea publică în curtea Școlii gimnaziale 29 din Constanța

Opt adolescenți, cu vârste între 14 și 16 ani, au fost amendați de polițiști pentru că ar fi tulburat liniștea publică în curtea Școlii gimnaziale 29 din Constanța. Părinții copiilor acuză poliția de abuz.

Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, la nivelul Secției 2 Poliție au fost înregistrate, vineri seară, patru sesizări scrise și cinci telefonice, dintre care trei prin apel 112, cu privire la faptul că se tulbură ordinea și liniștea publică a locuitorilor în zona Școlii Gimnaziale Nr. 29 „Mihai Viteazu” din Constanța.

„Astfel, în cursul zilei de 2 octombrie, în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 2 au identificat un grup de opt tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se aflau în curtea instituției de învățământ, încălcând normele legale de acces. Polițiștii au procedat la înștiințarea tinerilor în cauză despre faptul că vor fi conduși la sediul poliției în vederea legitimării și luării măsurilor legale.

Aceștia au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei, fiecare, pentru pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în incinta instituției de învățământ, fără a avea acordul școlii pentru folosirea terenului de sport după terminarea cursurilor. Totodată, polițiștii le-au reamintit acestora despre responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor”, au transmis sursele citate.

De asemenea, conducerea IPJ Constanța a dispus verificări, prin structura de control intern, cu privire la modul în care au acționat polițiștii.

Precizările IPJ Constanța vin după ce părinți ai copiilor amendați i-au acuzat pe polițiști, pe paginile de socializare, că ar fi făcut exces de zel.

„Las aici o dovada a neputinței unor polițiști de a discerne o fapta săvârșită cu rea credință de o faptă nevinovată a unor copii. Azi (vineri, 2 octombrie – n.r.), în jurul orei 20.00, câțiva copii de clasa a-9-a stăteau liniștiți de vorba în incinta Școlii 29 fără a deranja pe nimeni. Pe timpul zilei au jucat baschet sau fotbal, tot în curtea Școlii 29. La ora 20 au sosit câțiva polițiști de la Secția 2, care prinseseră toți infractorii din cartier, și au ridicat cu mașinile de poliție cam 10 copii, ducându-i la Secția 2. M-a sunat copilul ca e la Poliție și nu știe de ce că nu a făcut absolut nimic rău. Merg la Poliție sa-l iau și acum începe partea interesantă. Mă legitimez cu CI mea și a copilului, iar polițiștii nu se uită pe buletine. Întreb de ce au luat copilul din curtea școlii și l-au dus la secție. Un domn polițist pe nume Ruță îmi spune că nu avea voie în curtea școlii, conform Legii 61. Adică, dacă nu e elev în școala respectivă, nu are voie să se joace și nici să stea în curtea școlii. Bun, zic, dar de ce nu se pun panouri pe gardul școlii pentru a avertiza copiii că nu au voie în curte să se joace (răspuns pauză, că nu e competența lui). Întreb de ce nu se încuie poarta școlii și nu există pază care să nu lase copiii înăuntru, dacă e așa grav să te joci în curtea școlii (răspuns polițist: am amendat școala cu 5.000 de lei).

După ce am stat 1.30 prin curtea Secției 2 Poliție Constanța iese copilul cu un proces verbal de 250 de lei ,însoțit de domnul Rutea, mândru că a rezolvat un caz greu.

Bă nene, sunteți noaptea minții. Nu asigurați terenuri de joacă decente pentru copii, nu asigurați paza și închiderea terenurilor de joaca din incinta școlilor, dacă chiar e problema așa mare ca se joaca niște copii.

Nu în ultimul rând, toți copiii luați cu duba sunt numai olimpici și învață la licee de renume, începând cu: Ovidius, Traian, Eminescu, Călinescu. Niciun copil nu a avut vreodată probleme cu legea sau să fi primit vreodată o amendă și toți provin din familii bune.

Felicitări domnule Rutea, ai făcut treabă bună. Dacă într-adevăr erai om de caracter cred că era suficient să dai un avertisment copiilor și să le explici frumos că nu au voie să se joace în curtea școlii. Dar na, excesul de zel a dominat.

Felicitări domnilor polițiști în uniformă, care, tineri fiind, au empatizat cu copii cât iau ținut închiși în secție.

O sa contestam amenzile date la judecătorie și sperăm să avem parte de un judecător rațional.

Asta e România, țara în care ne împiedicăm de probleme inventate și nu rezolvam adevăratele probleme.

O seara buna tuturor”, a scris unul dintre părinții copiilor amendați pe pagina sa de socializare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Anchetă internă declanșată de ISJ Constanța, în urma incidentului de la Școala 28, când mai mulți copii au ajuns la Poliție | | Constanța NEWS
  2. Directorul Școlii 29 și-a prezentat demisia în urma incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute, când mai mulți copii au ajuns la Poliție | | Constanța NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*