VIDEO Secretele Acvariului Constanța. Povestea Crabului Albastru care a ajuns în Marea Neagră

Crabul albastru nord-american. FOTO chesapeakebluecrabs.weebly.com
Crabul albastru nord-american. FOTO chesapeakebluecrabs.weebly.com

Puțină lume știe că Acvariul Constanța nu este doar un loc pentru pești exotici. Aici, vizitatorii pot să vadă pești șarpe, rechini și chiar și un crab albastru rătăcit prin Marea Neagră.

Crabul albastru este la Acvariul din Constanța din toamna lui 2016. La începutul lunii septembrie, el a fost prins din greșeală în plasele unor pescari de lângă Năvodari. Ei și-au dat seama imediat că au de a face cu un exemplar unic, așa că i-au sunat pe cercetătorii de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Directorul științific al Complexului, Nicolae Papadopol spunea la vremea respectivă că această specie de crab ar fi putut pleca de pe coastele americane, a traversat Atlanticul în tancurile de balast ale navelor și apoi a populat toate apele atlanticului de nord până la strâmtoarea Gibraltar. De acolo a mai fost doar un pas până la Marea Mediterană.

Mai interesantă pare să fie călătoria micului crab albastru până în Marea Neagră. Specialiștii spun că el ar fi fost atras de apele din ce în ce mai calde.

Exemplarul nu ar fi rezistat iarna în apele aproape înghețate ale Mării Negre, dar spre norocul lui, acum are o casă nouă la Acvariul Constanța și acolo primește mâncarea și îngrijirea necesară.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă spune că acest exemplar este al doilea care ajunge pe țărmul românesc. Primul a venit prin 2007.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*