ABADL continuă lucrările de lărgire a plajelor din zona Eforie

Continuă lucrările de reducere a eroziunii costiere în zona Eforie. FOTO: ABADL

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a finalizat cele șapte diguri din cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere din zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud, iar la începutul acestei luni a început înnisiparea zonei.

Realizate cu ajutorul uneia dintre cele mai moderne tehnologii, cele șapte diguri, care se întind pe aproape trei kilometri, vor proteja litoralul românesc din zona Eforie pentru următorii 50 de ani. Pentru a nu afecta în vreun fel sezonul estival, digurile au fost finalizate până la începutul acestei veri. Șase dintre ele sunt perpendiculare, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud. Acesta din urmă va facilita totodată crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea ierbii de mare. Pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 de metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.

Lucrările au fost sistate până la începutul acestei luni, când a început înnisiparea, ce se va executa pe o lungime de aproape 4,9 km. Plaja uscată va avea lățimi cuprinse între 100 și 140 de metri, iar înnisiparea submersă va ajunge la lățimi între 200 și 280 de metri, pentru că numai plaja uscată nu va face față singură procesului de reducere a eroziunii costiere. Vor fi folosite trei milioane de metri cubi de nisip ce vor forma o suprafața nouă de plajă uscată de aproximativ 50 de hectare.

Lucrările din zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud sunt în plină desfășurare și se întind pe o lungime de 5,7 km, de la Portul Belona până la limita administrativ-teritorială a orașului Tuzla.

Acestea fac parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, realizat din fonduri europene și coparticiparea statului român.

Amintim că la sfârșitul anului 2015 a fost finalizată prima etapă din acest proiect de reducere a eroziunii costieră în stațiunea Eforie Nord (diguri și înnisipare).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*