ABADL a rezolvat problema mirosului neplăcut din zona canalului de captare a apelor pluviale din Murfatlar

A fost rezolvată problema mirosului neplăcut din zona canalului de captare a apelor pluviale din Murfatlar. FOTO ABADL
A fost rezolvată problema mirosului neplăcut din zona canalului de captare a apelor pluviale din Murfatlar. FOTO ABADL

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au reușit, în urma unei sesizări, să identifice și să rezolve problema semnalată de localnicii din Murfatlar, care se plângeau de câțiva ani de existența unui miros neplăcut în zona canalului de captare a apelor pluviale ale orașului Murfatlar.

Potrivit ABADL, conducerea instituției s-a autosesizat și a solicitat prezența la fața locului a inspectorilor din cadrul instituției precum și a reprezentanților Administrației Canalelor Navigabile Constanța, a celor de la RAJA, a Primăriei Murfatlar și a Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatului Județean Constanța pentru depistarea unei presupuse deversări de ape uzate în canalul colector de ape pluviale care deservește localitatea Murfatlar, cu descărcare în Canalului Dunăre – Marea Neagră (CDMN).

În urma inspecțiilor efectuate în zonă pe malul drept al canalului pluvial la baza taluzului bretelei podului rutier care traversează CDMN, sensul Murfatlar – Ciocârlia, s-a observat o scurgere de apă, cu aspect limpede, de mici dimensiuni în zona conductei de alimentare cu apa, fapt pentru care au fost informați reprezentanții RAJA SA în vederea remedierii acesteia.

„Pentru a identifica sursa care a dus la un aer greu respirabil în zonă, inspectorii ABADL au solicitat Primăriei Murfatlar curățarea a vegetației din canalul colector de ape pluviale care deservește localitatea Murfatlar și se descarcă în Canalului Dunăre – Marea Neagră. În același timp SC RAJA a excavat în mai multe porțiuni pentru a depista avaria din conducta de alimentare cu apă care a făcut ca de-a lungul timpul apa să se scurgă și să băltească pe canalul necurățat eliminând un miros insuportabil”, au transmis reprezentanții instituției.

De asemenea, în urma analizelor fizico-chimice ale probelor de apă recoltate de specialiștii Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul ABADL s-a stabilit că la buletinul din data de 27 mai a fost constatată evacuarea unor ape uzate neepurate, iar la o luna de zile, în data de 23 iunie a fost repetată proba de apă din zonă și s-a constatat schimbarea totală a parametrilor fizico-chimice analizați, apa evacuată pe acel canal indicând caracteristicile apropiate de apa de suprafață.

„În prezent se fac investigații de către inspectorii ABADL și cei ai Gărzii de Mediu privind depistarea sursei de poluare”, au mai precizat sursele citate.

A fost rezolvată problema mirosului neplăcut din zona canalului de captare a apelor pluviale din Murfatlar. FOTO ABADL
A fost rezolvată problema mirosului neplăcut din zona canalului de captare a apelor pluviale din Murfatlar. FOTO ABADL

Conform ABADL, concluzia care a rezultat până în prezent a fost că cel mai probabil sursa ar fi o avarie a conductei în zona de subtraversare a căii ferate deoarece la golirea căminului de vane s-a observat o scurgere pe conducta de protecție a acesteia. În consecință reprezentanții RAJA SA au hotărât realizarea unui by pass pentru izolarea segmentului presupus avariat.

„Specialiștii Inspecției Bazinale de Apă din cadrul ABADL au impus măsuri imediate de remediere necesare pentru stoparea scurgerii de apă de la conducta de apă potabilă și salubrizarea/ decolmatarea și taluzarea canalului colector de ape pluviale care deservesc localitatea Murfatlar de către Primăria Murfatlar, măsuri care au fost duse la îndeplinire. Evoluția acestui fenomen, care se pare că datează de mai bine de 15 ani, este ținută în continuare sub observație și în perioada următoare de către inspectorii ABADL”, a  declarat directorul ABA Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*