30 noiembrie este termenul limită de conectare a AMEF pentru contribuabilii mici şi mijlocii

Casă de marcat. FOTO webandi

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa reaminteşte operatorilor economici încadraţi în categoria contribuabililor mici şi mijlocii că, potrivit legislației în vigoare, au obligația de a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale – denumite în continuare AMEF – respectând termenele și prevederile OPANAF nr.435/25.03.2021 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din OUG. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic național de supraveghere monitorizare a datelor fiscale al ANAF.

Conectarea AMEF la sistemul informatic al ANAF va presupune renunțarea la anumite declarații care se depun periodic de către contribuabili având ca efect o simplificare a obligațiilor declarative, în eventualitatea realizării cu succes a procesului și transmiterii datelor complete.

În situaţia în care aceştia utilizează AMEF instalate în zone nedeservite de reţele de comunicare electronice, au obligaţia completării şi transmiterii declaraţiei prevăzute în Anexa nr. 2 la ordinul precizat, până la termenul anterior menţionat.

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare.

Informaţii privind procedura de conectare a AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF se pot obţine:

►prin consultarea “Ghidului cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro în secţiunea Servicii online-Aparate de marcat electronice fiscale (case de marcat)

►prin Formularul Unic de Contact, disponibil pe site-ul www.anaf.ro în secţiunea Contact – Formular de contact

►telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la nr. 031.403.91.60

►la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul unităților fiscale teritoriale.

La această dată, la nivelul judeţului Constanţa sunt fiscalizate şi neconectate la sistemul informatic ANAF aproximativ 23.500 aparate de marcat electronice fiscale deţinute de 15.900 operatori economici.

AJFP Constanţa a demarat acţiuni de impulsionare a operatorilor în vederea conformării până la termenul de 30.11.2021, concretizate în contactarea acestora şi acordarea asistenţei necesare parcurgerii etapelor procedurale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*