„10 Mai – Ziua Regalității”, sărbătorită la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Centrul Cultural Multifuncțional de tineret "Jean Constantin" din Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Centrul Cultural Multifuncțional de tineret "Jean Constantin" din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, organizează miercuri, 10 mai, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, o serie de evenimente culturale menite să marcheze Ziua Regalității.

Manifestările dedicate publicului de la malul mării, organizate în parteneriat cu Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României, au intrare liberă și sunt structurate pe două momente principale:

  • Expoziția „Regina Maria – imaginea diplomației românești”: orele 12.00 – 21.00;
  • Vizionarea filmului „Maria, Regina României” (2019): ora 19.00.

Expoziția de fotografie „Regina Maria – imaginea diplomației românești”, care va putea fi vizitată pe parcursul zilei de miercuri, 10 mai, între orele 12.00 – 21.00, este o selecție de fotografii de epocă, mărturii și citate din jurnalul reginei, reflectând activitatea diplomatică şi modul prin care aceasta a înțeles să promoveze interesul național şi imaginea României.

Cea de-a doua parte a evenimentului constă în proiecția filmului Queen Marie of Romania (Maria, Regina României), în regia lui Alexis Sweet Cahill, un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Într-o Românie devastată de Primul Război Mondial, măcinată de boală și foamete, cu o soartă politică extrem de controversată, Regina Maria pleacă, în primăvara anului 1919, la Conferința de Pace de la Paris, să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.

Din distribuție fac parte actori români, francezi şi englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Ştirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Pelicula a câștigat, în 2019, premiul publicului la Les Films de Cannes à Bucarest, iar în anul 2020, și-a adjudecat premiile la șase dintre cele nouă categorii la care a fost nominalizată în cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN): Premiul pentru interpretare feminină – Roxana Lupu pentru rolul Regina Maria; Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar – Anghel Damian (Prințul Carol); Premiul pentru costume – Ana Ioneci, Claudia Bunea; Premiul pentru decor – Nora Dumitrescu, Laura Russu; Premiul pentru coloana sonoră – Cristinel Şirli; Premiul pentru machiaj – Nastasia Mateiu, Clara Tudose.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*