FOTO VIDEO Cernavodă a purtat haine de sărbătoare. Cum a reușit Primăria să transforme orașul liniștit într-un pol al veseliei, muzicii și sportului

Dansuri orientale la Zilele Orașului Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu
Dansuri orientale la Zilele Orașului Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Despre orașul Cernavodă nu auzi decât atunci când Centrala Nucleară are câte o oprire programată. Și totuși, orașul de pe marginea Dunării are povești care merită spuse. Una dintre acestea este legată de felul în care administrația locală a reșit să anime localitatea. Zona centrală s-a transformat pentru aproape o săptămână în locul către care au fost ațintiți ochii locuitorilor din județul Constanța, dar și ai turiștilor.

Primăria Cernavodă o organizat Zilele Orașului – o manifestare dedicată în primul rând cernavodenilor care în mod normal nu au banii sau resursele necesare pentru a ajunge la Constanța sau la București pentru a-și urmări artiștii preferați. De pe 15 până pe 20 august, administrația locală a transformat zona pietonală din fața Primăriei într-o scenă pentru artiștii României, loc de promenadă plin de terase și un adevărat teren de sport pentru sportivii români care i-au înfruntat pe cei americani.

“Puțin din viitorul proiect Via Verde”

Primarul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, ne-a mărturisit că visul său este să ducă acest gen de manisfestări, la o scară mult mai largă, pe malul Dunării, acolo unde va fi construit viitorul proiect “Via Verde”.

Adrian Boioglu: Cernavodă se pregătește pentru ultima seară de evenimente. Cum i-ați văzut pe oameni? Ce reacție ați avut din partea lor?

Liviu Negoiță: Fierbinți, toate au fost fierbinți. Astăzi este penultima seară, mâine vom termina spectacolul de zilele orașului Cernavodă în jurul orei 11, cu un foc de artificii de 15 minute. Ca să vă povestesc tot ce a fost zilele acestea: am început cu data de 15 mai stângaci datorită intemperiilor, dar ne-am descurcat. A doua și a treia seară au fost dedicate numai cernavodenilor, în sensul că am avut fii ai orașului, copii și formații de dansuri din interiorul orașului și nu în ultimul rând premierea sportivilor clubului nostru, Axiopolis. Aseară a fost ceva extraordinar și în seara aceasta va fi multă muzică până în jurul orei 12 și de mâine dimineață o luăm de la început. Mâine seară vom începe de la ora 7 până în jurul orei 12.

Adrian Boioglu: Aș vrea să-mi spuneți câteva cuvinte despre ce v-au zis oamenii în aceste zile. Cum au primit ei toate aceste evenimente?

Liviu Negoiță: Oamenii sunt și cârcotași. Unii sunt bucuroși și unii mai puțin bucuroși, dar, în general, oamenii se bucură pentru că au realizat că aceste zile sunt ale lor și trebuie să ne bucurăm împreună cu ei. Toate aceste evenimente sunt pentru ei.

Adrian Boioglu: Centrul orașului a devenit animat în această perioadă. Aveți adevărate terase, oamenii s-au relaxat și au și mâncat ceva aici. Vă gândiți cumva în a transforma această zonă într-una oarecum semipermanentă, cu asemenea evenimente muzicale sau măcar terase sau ceva de genul acesta?

Liviu Negoiță: Nu, nu cred. Această zonă trebuie să rămână așa cum este acum și cum a fost ea gândită. Avem proiectul despre care am vorbit acum câteva luni, Via Verde. Ei bine, în acea zonă avem o porțiune, un fel de amfiteatru și acolo ne propunem să facem acest spectacol și toată Via Verde să fie transformat în tot ceea ce vedeți dumneavoastră aici. Este un proiect de viitor și este posibil să ajungem acolo în următorii ani.

Pregătiri pentru traseul cu torțe din Cernavodă

Unul dintre momentele de la Zilele Orașului Cernavodă care nu a mai avut loc este marșul cu torțe programat să se desfășoare de la Primărie până peste podul Sfânta Maria. Consilierul primarului, Marian Iordache, a explicat pentru Constanța NEWS, cum va fi transformat această idee într-una mult mai mare, care va avea loc în perioada imediat următoare.

Adrian Boioglu: A fost o mică schimbare de program în această ultimă seară, dar tot răul spre bine, ca să zic așa, pentru că pregătiți ceva mult mai interesant pentru perioada următoare.

Marian Iordache: Desigur, conducerea Primăriei a analizat propunerea pe care noi am făcut-o ca și organizatori pentru programul din această seară și a concluzionat că e mai bine să facem această schimbare în program. E vorba de a organiza un eveniment unic, să spunem, pentru momentul în care Podul Sfânta Maria va fi complet renovat și va avea instalație de lumini arhitecturală. Lucrurile sunt în desfășurare; pentru toți cei care au venit în zilele astea de sărbătoare la Cernavodă au constatat că sunt schele puse pe pod, că se lucrează intens acolo, inclusiv în ultimele zile și într-un termen relativ scurt vom avea podul complet înnoit. Ne dorim un eveniment la care să participăm cu cele 1000 de torțe pe care domnul primar le-a promis și care în acest moment se află în stoc la Primărie și așteaptă să fie aprinse.

Adrian Boioglu: Aș area să-mi spuneți aproape de final o părere personală. Cum vi s-a părut tot acest eveniment? Cum au văzut localnicii din Cernavodă tot ce s-a întâmplat ziele acestea?

Marian Iordache: Am văzut foarte mulți oameni bucuroși, foarte mulți oameni fericiți, am văzut foarte mulți oameni mulțumiți că în orașul Cernavodă se desfășoară o manifestare de o asemenea anvergură. Prezența unor artiști importanți din România, punerea în valoare a copiilor care activează la Casa de Cultură de aici, a sportivilor orașului, a seniorilor sportului, a celor care fac literatură în Cernavodă, a celor care se ocupă de pictură, a celor care activează în general pentru comunitate a însemnat un lucru deosebit și oamenii din Cernavodă îl apreciază. Mai mult decât atât, în fiecare seară, am văzut apetența pentru spectacol a oamenilor de aici care vin în număr mare și asistă la spectacole.

La Zilele Orașului Cernavodă au participat: Direcția 5, Andra, Akcent, Alina Eremia, Matteo, Elena Ionescu, Petrică Mîțu Stoian, Maria Dragomiroiu, Nick de la N&D, Hangițele și Sânzienele. Evenimentul a fost condimentat de aromele grătarelor de pe platoul din fața Primăriei, dar și de competițiile sportive programate în aceste șase zile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Ma bucura faptul ca orasul Cernavoda se mai “imbraca” uneori cu diferite evenimente. Sunt impresionante hainele artistilor iar spectacolul a fost minunat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*