FOTO VIDEO Patinoarul din fața Primăriei, atracția iernii la Cernavodă. Primarul Liviu Negoiță: “Este al treilea sau al patrulea an când amenajăm patinoarul. Accesul este gratis”

Patinoarul din Cernavodă. FOTO CTnews.ro

La Cernavodă, luna decembrie a dat startul distracției pe gheață odată cu deschiderea patinoarului amenajat în zona centrală a orașului.  Anul acesta patinoarul are 600 metri pătraţi și este acoperit de o plasă conică formată din 1000 de becuri led. Cernavodenii au așteptat cu nerăbdare deschiderea patinoarului din Piața Primăriei, iar acum își petrec nopțile reci pe patine.

“Patinoarul funcționează la zece grade mai jos ca și temperatura. Deci la cel puțin 10 grade Celsius poate să funcționeze aparatura. Este al treilea sau al patrulea an când amenajăm acest patinoar. L-am avut în fiecare an. I-am dat drumul începând cu data de 6 decembrie pentru că n-am avut timpul care să ne permită; a fost prea cald.

Are programul afișat, se întrerupe pentru scurte pauze deoarece gheața trebuie refăcută și atunci patinatorii ies de pe patinoar și se reface gheața. Seara la 22.30 se închide pentru refacere, pentru că trebuie pusă apă să înghețe, să refacem gheața” explică primarul Liviu Negoiță.

În apropierea patinoarului este amplasat un cort în care doritorii își pot lua patinele pentru gheață. Sunt câteva băncuțe înăuntru și două doamne care oferă patinele pe numerele potrivite fiecăruia. Copiii și adolescenții împreună cu părinții lor stau la rând și primesc patinele ca să intre pe suprafața de gheață.

După ce intră pe pationar, începe spectacolul. Muzică din difuzoare îi acompaniază pe micii artiști care fac piruete și opturi pe suprafață albă, iar cortina de lumini întregește imaginea în toată splendoarea ei.

“Accesul pe patinoar este gratis pentru public, ca în fiecare an, iar anul acesta am primit o sponsorizare din partea Centralei Nucleare pe toată perioada, până pe data de 15 ianuarie. Vă pricepeți la patinat? Da, de mic. Am încercat gheața o singură dată, dar nu am loc de copii (râde).

El a fost amenajat pentru copii, dar nu sunt excluși nici adulții. Patinoarul se adresează în mod special copiilor și nu în ultimul rând și cetățenilor adulți care-și doresc să patineze” spune primarul din Cernavodă.

Cel mai aglomerat este în serile de weekend așa cum era de așteptat. Vin mulți părinți cu copiii lor, părinți  care în timpul săptămânii nu ar fi liberi, și gheața se aglomerează imediat. În plus, la patinoar sunt și localnici din comunele învecinate, atrași de mirajul gheții și de avantajul de a fi gratis.

Patinajul artistic este un sport foarte plăcut pentru copii astfel încât efortul fizic trece aproape neobservat. Iar dacă lecțiile sunt concepute ca un joc, copiii învață și mai ușor ca să patineze.

În plus, acest sport alb nu este doar o joacă, ci este și recomandat de medicii sportivi: dezvoltă condiția fizică, forța musculară, concentrarea și coordonarea. Patinajul poate fi practicat lejer începând de la 4 anișori, însă prichindeii pot merge pe gheață și la 2 ani jumătate, ținuți de mâna de părinți. La Cernavodă gheața e plină de copii.

“Am 9 ani și e al doilea an de când patinez aici. E un patinoar frumos și-mi place” spune o fetiță care se odihnește la mantinelă, în timp ce mușcă dintr-o plăcintă.

“Ea a învățat singură să patineze, adică a mers pe role prima dată și acuma i-a venit mai ușor pe patine. E al doilea an în care o aduc aici. E o idee bună patinoarul asta. Nu venim în fiecare seară pentru că nu suntem din Cernavodă, suntem dintr-o localitate învecinată. Anul asta e prima seară în care ajungem” spune tatăl fetiței.

Și mai e ceva: datorită specificului sau pentru că se desfășoară într-un ring de gheață împreună cu mai mulți copii și patinatori, patinajul încurajează comunicarea și socializarea. Apoi, contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului, și simțului artistic al copilului. Pe gheață, adolescenții se pot exprima artistic prin muzică din difuzoare.

“Știu să patinez dar încă nu am intrat pe gheață. În primul an, m-am dat doar o dată și-al doilea an, tot o dată. Anul asta încă n-am intrat pe gheață” spune un adolescent care-și încurajează prietenii de pe margine

“Eu am venit cu un copilaș mic, de 2 ani. Nu patinează, îl dă taică-su’ pe un delfin de plastic. Nu venim în fiecare seară, ci doar atunci când putem, dar e bine că avem unde să venim. E o idee bună patinoarul asta și e bine că-i gratis!” ne spune bucuroasă, o mămică între două vârste.

Primăria Cernavodă încurajează tot timpul sporturile pentru localnicii săi, iar când vine vorba de copii, grija administrației locale este dublă: și educație, și sport în aer liber. De aceea a devenit cumva tradiție ca primăria să amenajeze patinoarul în fiecare lună de decembrie. Ideal este ca patinajul să fie început de către copii la vârste cuprinse între trei și cinci ani. La fel ca-n multe sporturi, cu cât mai mic este copilul, cu atât mai ușor îi va fi ca să înveţe să patineze. Și odată ce a învățat, este că mersul pe bicicletă – nu-l mai uiţi niciodată.

La Cernavodă, la prima lecţie, copiii învaţă cum să-şi menţină greutatea pe gheaţă. Apoi încep să dea cu spatele și să facă slalom printre ceilalți patinatori. La fel ca în toate celelalte sporturi de iarnă și căzăturile sunt inevitabile. Pe gheața dură contează foarte mult cum cazi, dar mai ales cum te ridici.

Fie că faceţi patinaj, fie că doar vreți să vă distraţi, mişcarea pe gheaţă este o activitatate recomandată întregii familii. De aceea primăria a lăsat gratuitate pentru toate vârstele. Pentru al treilea an consecutiv, patinoarul din fața primăriei e locul preferat de petrecere a timpului liber pentru copii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*