FOTO VIDEO Zilele orașului Cernavodă, eveniment internațional. Cum au ajuns americanii de la baza Kogălniceanu să se bucure de bunătățile locale și să facă sport alături de români

Baschet la Zilele Orașului Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu
Baschet la Zilele Orașului Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Cernavodă seamănă cu orășelele din California – oameni frumoși, mâncare bună și peisaje superbe. Așa descriu americanii de la baza Mihail Kogălniceanu localitatea de pe malul Dunării. Câțiva dintre ei nu au ratat ocazia de a participa la Zilele orașului Cernavodă – eveniment care se întâmplă între 15 și 20 august în piațeta din fața Primăriei Cernavodă.

Urmăriți reportajul realizat de echipa Constanța NEWS la deschiderea ZIlelor orașului Cernavodă.

Sport în aer liber la Cernavodă

O seara călduroasă de august. În fața Primăriei au fost amplasate două coșuri de baschet, iar două echipe se luptă parcă pentru titlul de campion național. O parte dintre ei sunt jucători de culoare, alții sunt tineri români îmbrăcați în tricouri care poartă imaginea Podului Sfânta Maria din Cernavodă.

Ambele echipe sunt încurajate de pe margine de consilierul primarului, Marian Iordache. Acesta ne-a mărturisit că în tinerețe a făcut atletism, așa că orice activitate sportivă este acum încurajată. Mai mult, administrația locală a reușit să suplimenteze în acest an bugetul dedicat sportului. Doar așa se poate ajunge la performanță, iar tinerii care se luptă în teren, precum și cei care îi încurajează de pe margine par să-i dea dreptate.

La o mică distanță, alte strigăte de încurajare merg către un cernavodean care și-a legat de mijloc greutăți și face tracțiuni la bara ridicată la peste 2 metri înălțime.

“Acestea sunt competiții amicale, ce înseamnă internaționalizarea unei relații pe care Cernavodă o are cu Baza Militară de la Kogălniceanu. Veți spune care ar fi această relație? Este o relație de parteneriat, în care militarii americani de la Baza Militară de la Kogălniceanu vin la Cernavodă și au mereu schimburi sportive cu sportivii din Cernavodă. De asemenea, după cum se știe, Spitalul de la Cernavodă deservește în cazurile medicale deosebite Baza Militară și, de atunci, s-a creat un parteneriat și între administrația publică locală și baza militară. Militarii americani, în număr de două zeci, sunt prezenți aici împreună cu capelanul lor. Au venit cu gândul să participe la o competiție amicală, au dat peste o echipă de baschet formidabilă la Cernavodă și ei se simt foarte bine în prezența lor. După prima repriză de baschet au cerut să facă și o a treia repriză, că poate poate îi bat pe români. Asta înseamnă că e un spirit camaraderesc deosebit, că noi îi primim cu drag pe militarii care ne apără, alături de militarii români, România și eu cred ca e un gest de eleganță, de bun simț din partea autorităților locale de la Cernavodă să găzduiască o astfel de competiție”, a explicat Marian Iordache pentru Constanța NEWS.

Adrian Boioglu: Aș vrea să vorbim un pic despre felul în care Primăria Cernavodă încurajează sportul, mișcarea, tot acest gen de activități.

Marian Iordache: Aș vrea să vă spun că, dacă până în urmă cu doi ani de zile, bugetul sportului la Cernavodă era de 9 miliarde, bugetul Clubului Sportiv din acest an este de 24 de miliarde. Deja din acest an avem competitori la diferite discipline sportive care sunt campioni naționali și tendința pe care o avem este aceea de a încuraja și cluburile, echipele de handbal, de fotbal să facă performanță astfel încât să ne situăm cât mai sus în clasamente și, de ce nu, să promovăm. Pe de altă parte, sportul din localitate, începând de anul acesta are în întregime echipament nou la Clubul Axiopolis. S-a amenajat o bază sportivă la Stadionul Trust și suntem în program de a realiza un bazin semiolimpic și, de asemenea, de a reabilita Stadionul Central, stadionul ideal din centrul Cernavodei. Toate aceste lucruri se vor întâmpla până în anul 2019, cu o finanțare integrală de la bugetul local.

Adrian Boioglu: O întrebare personală la final. Vă tentează să aruncați la coș, să jucați un sport? Ce sport vă tentează din ce am văzut aici, am văzut greutăți, basket…

Marian Iordache: În tinerețe și în copilărie am fost atlet și, de asemenea, am concurat la viteză, dar și membru al unei echipe de volei masculin. Îmi plac toate sporturile, sunt sensibil la sport și îi încurajez pe tineri să facă cât mai mult sport.

Kevin, militar american: “Cernavodă îmi aduce aminte de casă, de California”

Am discutat cu o parte dintre militarii americani cantonați în baza Mihail Kogălniceanu care și-au petrecut o mică vacanță la Cernavodă. Kevin, unul dintre aceștia ne-a mărturisit că îi place să joace baschet pe acolo pe unde merge, dar că e prima dată când jocă împotriva românilor.

“Cernavodă îmi aduce aminte de casă și de viața de acasă. Aveți oameni care se adună în stradă să urmărească meciuri de baschet. Mă voi întoarce cu siguranță aici”.

Toro, un alt american sosit la Cernavodă spune că joacă baschet de 8 ani, dar a fost surprins plăcut de jocul românilor.

“Am venit aici să ne simțim bine, să sprijinim parteneriatul nostru și să ne distrăm, să jucăm baschet, asta facem noi zilnic. Venim aici, îi sprijinim, ei ne sprijină pe noi, ne jucăm”, a declarat Toro pentru Constanța NEWS.

Daniel joacă și el pentru prima dată împotriva unei echipe din România.

“Mă simt minunat, e distracție, un meci foarte bun. Cred că noi suntem mai buni decât ei, dar am mai avut meciuri cu ei în ultimul an și jumătate și îi cunosc destul de bine. Sunt pentru prima dată la Cernavodă, dar îmi place mult cultura, distracția și mâncarea este excepțioanlă”

Muzica pentru sufletul cernavodenilor

Primăria Cernavodă a dedicat o seară specială din Zilele Orașului copiilor din localitate. Evenimentul a debutat ceva mai târziu din cauza unei pene de curent, dar asta nu a împiedicat Administrația Locală să-și ducă promisiunile până la capăt. Un generator montat lângă scenă a făcut ca show-ul să capete din nou viață.

Copiii care s-au pregătit un an au urcat pe scenă și au dansat în cosume populare, au recitat poezii și au cântat. Adolescenții s-au costumat în ținute speciale și au încercat și ei să atragă atenția privitorlor veniți în număr mare la spectacol.

Primarul Liviu Negoiță: “Sunt oameni din oraș care nu-și permit să plece. Ei așteaptă un an aceste evenimente”

Adrian Boioglu: Cernavodă e în sărbătoare, avem câteva zile în care orașul primește ce nu a mai văzut în ultima vreme, pe de o parte avem muzică, pe de altă parte avem sport, activități recreaționale. Cum ați gândit tot acest eveniment pentru oamenii din Cernavodă și care sperați să fie reacția lor până la urmă?

Liviu Negoiță: În fiecare an Cernavodă are parte de acest eveniment, deci nu s-a inventat anul acesta. În fiecare an trebuie să aducem ceva în plus pentru că oamenii își doresc din ce în ce mai mult. Asta înseamnă că noi trebuie să fim mereu cu un pas înainte. Trebuie să știm ce își doresc și nu numai; trebuie să îi simțim. Ceea ce înseamnă că anul trecut am avut un program, anul acesta avem un alt program și ne dorim din suflet ca la anul să fie ceva mai mult de atât, însă asta vom vedea și după ce se va întâmpla anul acesta. Am început ieri, pe data de 15, astăzi avem ceva legat numai de Cernavodă, în sensul că vor fi doar copiii cernavodeni. Mâine va începe spectacolul cu invitați. În afară de partea muzicală, avem invitați din Bulgaria, din Turcia. Vor fi și oficialități începând de mâine. Vineri seara va fi iar foarte frumos, sâmbătă va fi un spectacol, iar duminică se va încheia cu un foc de artificii care va fi mare, mult mai mare decât cel pe care l-am avut de sărbători, de Crăciun. Cred că cel puțin un sfert de oră, două zeci de minute vom avea un spectacol de lumini.

Adrian Boioglu: E de văzut, cu siguranță. Un alt moment important va fi parada aceea cu torțe pe podul de la Cernavodă. La ce v-ati gândit? Ce ați pregătit?

Liviu Negoiță: Am achiziționat o mie de torțe și ne dorim ca toți cernavodenii să participe, vrem să fie un eveniment pentru cernavodeni. De fapt, acest eveniment este doar pentru ei. Sunt oameni care nu-și pot permite din acest oraș să plece, așa cum probabil mulți își pot permite. Sunt oameni care se bucură pentru aceste 4 sau 5 zile, sunt oameni care așteaptă cu nerăbdare acest eveniment de la an la an. Asta înseamnă că noi pentru ei trebuie să facem ceva în plus. Anul acesta, în afară de ce am avut anii anteriori, ne dorim să participe ei, în sensul că am achiziționat o mie de torțe pe care intenționăm să le aprindem și ei să participe, să facem un marș al luminii. Ei să ia câte o torță și cu bucurie să meargă alături de noi și de cei care vor fi în față. Vor fi formații, vor fi copii și invităm cernavodenii să meargă alături de noi să vadă ce-o să iasă.

Adrian Boioglu: Ce vă doriți să vedeți cel mai mult?

Liviu Negoiță: Nu, imi doresc să iasă bine pentru ei, pentru cetățeni și eu zic că este important fiecare moment, pentru că în această seară sunt copii cernavodeni care au muncit, fac parte din cluburile pe care Cernavodă le are. Sunt echipe de dansuri, sunt sportivi, sunt ai noștri. Ceea ce înseamnă că pentru părinți, pentru noi, este o bucurie să-i vedem, este foarte important. Mâine vor fi invitați oameni pe care ne dorim să îi avem aproape, pe care unii dintre noi chiar îi admirăm și iarăși este un moment important pentru o anumită categorie. Poimâine nu se va intâmpla același lucru. Deci nu poți să spui ca ziua de astăzi este mai importantă decât cea de mâine. Nu, pur și simplu toate au importanța lor. Important este ca cetățeanul și cernavodeanul să se simtă bine și să se bucure așa cum simte el pentru fiecare moment în parte și să-și aleagă ceea ce îi place din tot ce îi oferim.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*